MORH puške kupuje 2009., nabavka aviona na čekanju

Autor: Saša Vejnović , 24. studeni 2008. u 20:00

Nabavka domaće jurišne puške po Vukeliću nije upitna, iako se radi o eksperimentalnom oružju koje nije prošlo testiranja

Sredstva za nabavku borbenih aviona nisu bila predviđena ni u ovogodišnjem, a neće ih biti ni u proračunu za 2009. godinu. Koncem iduće godine donijet ćemo odluku kakav i koji avion želimo, hoće li to biti novi ili stari i slično”, rekao je ministar obrane Branko Vukelić odgovarajući na pitanje novinara o terminu za konačnu odluku o nabavci borbenih aviona.

Ovo je prvi put da ministar kaže kako će se čitav posao s avionima praktički odgoditi za godinu dana, jer je prije najavljivao da bi se do kraja ove godine moglo znati što Hrvatska uopće želi. Vukelić ovu promjenu stava nije izravno doveo u vezu sa smanjenjem vojnog proračuna za iduću godinu, već je rekao da će zbog toga MORH prvenstveno racionalizirati svoje poslovanje. Usporavanje modernizacije oružanih snaga potkrijepio je time što će se, primjerice, umjesto šest hala izgraditi tri. “Ništa neće biti ugroženo kad je riječ o preuzetim obvezama”, rekao je Vukelić. Za razliku od aviona, nabavka jurišne puške od karlovačke tvrtke HS Produkt nije upitna iako su trupna ispitivanja tek započela u ponedjeljak. “Trupna ispitivanja završit će krajem ožujka 2009. godine kada ćemo znati ima li još kakvih ‘dječjih bolesti’ koje bi trebalo ispraviti. Nakon toga ćemo potpisati ugovor i naručiti prvih 2000 komada”, rekao je Vukelić u ponedjeljak, prilikom predstavljanja nove jurišne puške na karlovačkom strelištu Jamadol, dodajući da će u sljedećih nekoliko godina nova puška, koju su u HS Produktu nazvali VHS 5,56 mm, potpuno zamijeniti sadašnje puške hrvatskih vojnika. Iako ministar nije rekao o kojem se broju radi, dosad se govorilo o 20 do 30 tisuća komada, što HS Produktu nije dovoljno ni za pokrivanje troškova razvoja puške. Ipak, puška se nalazi u serijskoj proizvodnji, a za ova trupna ispitivanja MORH-u je isporučeno 40 komada.Ni o cijeni nisu htjeli, no u neformalnim razgovorima se spominje oko tisuću eura po pušci, što znači da bi od posla s MORH-om mogli zaraditi najviše 30 milijuna eura. No cijena će za MORH biti niža od tržišne iz više razloga. Među ostalim i zbog toga što pušku mora kupiti MORH da bi HS Produkt uopće imao izgleda na inozemnom tržištu, a i zbog toga što je MORH lani podupro razvoj puške sa 4,5 milijuna kuna. Kako se MORH financijski uključio u razvoj puške natječaja neće biti, već će se ići na izravno ugovaranje s HS Produktom ako puška dobro prođe na trupnim testiranjima.

Činjenice

Tehnički podaci
VHS zasad ima dvije izvedbe, kraću (665 mm) i dužu (765 mm)
Bullpup sustav omogućuje manje dimenzije jer su zatvarač i dijelovi u kundaku
Cijev duga 500 mm, što omogućuje veću preciznost i brzinu zrna
Bez spremnika puška teži 3300 g
Cijena: oko tisuću eura

Komentirajte prvi

New Report

Close