Montmontaža u škripcu: prijeti joj prisilna naplata 35 mil. kn

Autor: Suzana Varošanec , 07. srpanj 2016. u 22:00
Izgubili spor zbog stečaja tvrtke kćeri, profitiraju bivši radnici/PIXSELL

Direktor Andrija Lisičar kaže kako poduzima sve potrebne radnje za pronalazak razumnog rješenja.

Visoki trgovački sud odbio je žalbu zagrebačke Montmontaže d.d., tuženika u parnici koja se dugo vodila zbog tužbe za stjecanje bez osnove. Potvrđena je presuda Trgovačkog suda u Zagrebu, kojom je toj tvrtki u vlasništvu obitelji Lisičar naloženo da plati tužitelju 2,45 milijuna dolara i zatezne kamate.

Pravna snaga presude – pravomoćnost i ovršnost, otvaraju pitanje naplate, dobrovoljne ili prisilne, a slučaj je višestruko zanimljiv.  Tužitelj je bivša tvrtka kćer Montmontaža-Podružnica Libija, koja je 2003. završila u stečaju (postupak je obustavljen 2009.). U njoj je MM imala 54% udjela, dio udjela držali su i bivši radnici, a temeljem presude, pak, 110 bivših radnika trebalo bi naplatiti radničke tražbine. Prema riječima stečajnog upravitelja Mladena Janiške, to je očekivani ishod, a dolazi nakon 22 godine čekanja na isplatu plaća. Dosuđena glavnica i kamate ukupno, doznajemo, iznose 35 milijuna kuna. Od toga je dug za plaće 17 milijuna kuna, a radnici će taj iznos navodno u cijelosti naplatiti.

No, Janiška ističe i da bi ovo mogao biti "prvi stečaj u kojem bi radnici naplatili i svoje sporedno potraživanje, a to je zatezna kamata, koja isto iznosi 17 mil. kn". Presuda je stoga vrlo osjetljiva za Montmontažu, koja je dosad ponudila dva modela nagodbe. U prijedlogu dostavljenom Trgovačkom sudu u Zagrebu krajem svibnja pokazali su spremnost platiti 1,8 milijuna dolara, a ništa povrh toga, što je stečajni odbio, uz argument da za to nema ovlasti jer bi naštetio radnicima. Iako je očigledno da protekle runde pregovora nisu polučile rezultat, čini se da je tvrtka još u očekivanju optimalnog rješenja. Na naš upit kratko se očitovao direktor Adrija Lisičar, no nije komentirao samu presudu.

Uprava Montmontaže d.d., tvrdi Lisičar, poduzima sve potrebne radnje u postupku pred nadležnim tijelima Stečajne mase Montmontaža-Podružnica Libija za pronalazak razumnog rješenja i moguće naplate po pravomoćnoj sudskoj odluci. Konkretna naplata, prisilna, dobrovoljna te obročna, zasad nije ni izvediva jer novi subjekt – Stečajna masa, iako ima presudu, nema račun na koji bi sredstva mogla sjesti. Nakon donošenja presude koja omogućuje naplatu, sukladno stečajnom zakonu, izbrisana je tvrtka iz sudskog registra. Potom je po istom zakonu sredinom ožujka registriran novi subjekt 'Stečajna masa iza Montmontaža-Podružnica Libija' radi naplate i namirenja vjerovnika.

Stečajni je upravitelj nakon niza pokušaja da otvori račun za Stečajnu masu u svim bankama izvijestio sud da to trenutno nije moguće. Tvrdi i da su obavljene sve pripremne radnje za postupak prisilne naplate, ali novi subjekt još nema poslovni račun jer su to banke odbile realizirati bez suglasnosti Fine, odnosno njegova upisa u Jedinstveni registar računa (JRR). To, pak, nije moguće zbog neusklađenosti koja traje od 1. rujna 2015. novog Stečajnog zakona i Pravilnika o JRR-u. Državni zavod za statistiku odbio je izdati matični broj jer nema nastavka poslovanja, a Stečajna masa mora imati IBAN, dok je ranije imala OIB stečajnog upravitelja. Dok se račun ne otvori u zakonom određenom postupku, ne može se provesti prisilna naplata.

Za izmjene Pravilnika nadležno je Ministarstvo financija, javna rasprava o ovoj noveli traje do 14. srpnja, a izvješće će potom biti objavljno sredinom kolobvoza. Na dan kad je ministar financija Zdravko Marić preuzeo funkciju predsjednika NO-a Fine, tvrdi Janiška, stigla je obavijest iz Fine da bi zbog problema ovrhe već idućeg tjedna mogli napraviti iznimku, što bi značilo otvaranje računa. "Naplatili su sredstava koja su pripadala tvrtki kćerki. Grupa je bogata imovinom, imaju 20-ak tvrtki, pa mogu nešto prodati, ili ćemo ići na pljenidbu poslovnog udjela u tvrtkama kćerima", najavljuje Janiška, dodajući da su radnici spremni na prosvjede.

Komentirajte prvi

New Report

Close