Mladim i poduzetnicima početnicima odobrena 34 kredita u iznosu 21,8 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. rujan 2014. u 13:39
. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Mladima do 30 godina i poduzetnicima početnicima su u proteklih gotovo godinu dana odobrena 34 kredita.

Mladima do 30 godina i poduzetnicima početnicima su u proteklih gotovo godinu dana odobrena 34 kredita u ukupnom iznosu od 21,8 milijuna kuna u okviru programa kreditiranja Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), istaknuto je danas na konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Po županijama, u razdoblju od rujna 2013. do kolovoza 2014. najviše je kredita unutra programa HBOR-a odobreno u gradu Zagrebu, njih 10, te Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih osam, dok po djelatnostima prednjači vodeni prijevoz sa sedam odobrenih kredita.

Unutar programa "Poduzetništvo mladih", društva koja su u većinskom vlasništvu jedne ili više osoba mlađih od 30 godina i čiju upravu vodi osoba u dobi do 30 godina, mogu se kandidirati za kredite u iznosu od 80 tisuća do 700 tisuća kuna, bez vlastitog učešća to jest uz stopostotni udio HBOR-a. Rok otplate je 12 godina, uključujući dvogodišnji poček. Kamatna stopa je četiri posto, ali kako Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatu s dva postotna boda, kamatna stopa u konačnici za korisnike iznosi dva posto.

U programu "Početnici", iznos kredita je od 80 tisuća do 1,8 milijuna kuna, pri čemu za kredite do 700 tisuća kuna uz stopostotni udjel HBOR-a, dok je za kredite u iznosima većim od 700 tisuća predviđeno 15-postotno učešće korisnika. Rok otplate je 14 godina, uključujući poček od tri godine. Korisnici mogu biti mali i srednji poduzetnici koji posluju manje od dvije godine i mlađi su od 55 godina. Kamatna stopa ista je kao kod kredita za mlade, odnosno u konačnici dva posto.

Za subvencioniranje kamata kredita HBOR-a za mlade i/ili početnike na raspolaganju je iznos od tri milijuna kuna.

"Od početka ove godine registrirano je gotovo 15.000 novih obrta i poduzeća, odnosno 6.021 obrta i 8.728 novih poduzeća od čega 5.342 jednostavna trgovačka društva", kazao je Maras, dodavši da se mora omogućiti da ti ljudi, koji su se odvažili baviti poduzetništvom, imaju alat jednostavnih i jeftinih kredita kako bi mogli što jednostavnije i jeftinije pokrenuti svoj posao.

Poduzetnicima početnicima na raspolaganju su i mikokrediti Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG) u iznosu od 10 do 120 tisuća kuna po kamatnoj stopi od 0,99 posto i s rokom otplate do pet godina, s početkom od 6 mjeseci, rečeno je na konferenciji.

U 2013. zaprimljeno je 220 zahtjeva za te kredite koji su namijenjeni za ulaganja u osnovna i obrtna sredstva, a odobreno njih 32, dok je prosječan iznos kredita bio oko 64.000 kuna. U ovoj godini očekuje se 125 zahtjeva i 50 odobrenih kredita.

HAMAG poduzetnicima početnicim nudi također uslugu davanja pisma namjere za jamstva, kojih je u ovoj godini dosad odobreno 37, istaknuto je.

"Cilj je putem ovih mjera pomoći u ovoj godini 500 mladih poduzetnika i poduzetnika početnika da lakše dođu do sredstava i lakše pokrenu poslovanje", kazao je Maras.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mene interesira koliko je bilo obrtnika i malih poduzetnika 2011. prije nego je došao ovaj Maras , a koliko ih je danas 2014. , 11 kvartala poslije najezde skakavaca ?

?

Ako je tako siguran u rast od 2 % zašto nije rekao da će napraviti hara-kiri ako neće biti rasta.

Nije podbacila turistička sezona.
Podbacila je SDP+HNS Kukuriku Vlada.
Sve su učinili da unište Hrvatsko gospodarstvo .
Dignuli su neke poreze (imamo 572 razna ) tako da imamo najveće poreze na svijetu.
Neke poreze su uveli i retroaktivno što nema nigdje na svijetu.
Uništili su gospodarstvo i sa fiskalizacijom , sada uviđaju da je naplata poreza sve manje.
Uništili su građevinski sektor stalno podgrijavajući uvođenje poreza na nekretnine.
Opljačkali su građane s tzv.“legalizacijom”.
Najavom uvođenja poreza na štednju uzrokovali su dizanje 1.900.000.000,00 sa štednje.
Opljačkali su građane s obavezom uvođenja tzv top.certifikatima.
Zadužili su Hrvatsku .
Spremaju se rasprodati Autoceste.
Spremaju se rasprodati tvrtke iz Državnog portfelja.
Uzrokovali su povećanje nezaposlenih što ćemo vidjeti za 2 mjeseca.
Uzrokovali su iseljavanje mladih i školovanih ……

New Report

Close