Osigurano 187 milijuna kuna za specijalističko usavršavanje doktora medicine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. kolovoz 2017. u 11:57
Foto: Thinkstock

U planu je financiranje 112 specijalizacija iz obiteljske medicine, 52 specijalizacije iz pedijatrije, 41 iz ginekologije i opstetricije, 14 iz kliničke radiologije, te 54 iz hitne medicine.

Ministarstvo zdravstva objavilo je u kolovozu poziv na dostavu projektnih prijedloga za specijalističko usavršavanje doktora medicine, za koje je osigurano 187 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, čime se planira financirati ukupno 273 specijalizacije mladih liječnika na razini primarne zdravstvene zaštite.

Cilj je poboljšati broj specijalizacija na manje atraktivnim i depriviranim područjima, te u hitnoj medicini. Na poziv se može javiti 39 domova zdravlja i 21 županijski zavod za hitnu medicinu na područjima županija Prve i Druge skupine prema Indeksu razvijenosti, otocima i područjima gdje nisu popunjene Mreže javnozdravstvene službe.

U planu je financiranje 112 specijalizacija iz obiteljske medicine, 52 specijalizacije iz pedijatrije, 41 iz ginekologije i opstetricije, 14 iz kliničke radiologije, te 54 iz hitne medicine.

Početkom rujna Ministarstvo zdravstva predstavit će poziv svim unaprijed određenim prijaviteljima, a rokovi za prijavu bit će otvoreni do 31. prosinca 2017. za specijalizacije iz pedijatrije, ginekologije i opstetricije, kliničke radiologije i hitne medicine, odnosno do 31. prosinca 2018. za specijalizacije iz obiteljske medicine.

Svaki pojedini projekt specijalizacije započet će danom sklapanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu kao korisnika sredstava i Ministarstva zdravstva, odnosno Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao posredničkih tijela, a krajnji rok za završetak svih aktivnosti pojedinog projekta specijalizacije je 31. prosinac 2023. godine.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu je 800.000 kuna a najveći 40,6 milijuna kuna.

Među domovima zdravlja koji se mogu javiti na poziv, uz domove zdravlja u većim gradovima, su i domovi zdravlja u Novoj Gradiški, Veloj Luci, Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Kutini, Novalji, Ozlju, Vojniću, Petrinji i Senju.

Projekt specijalističkog usavršavanja doktora medicine odvija se u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" za razdoblje 2014.-2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close