Metaloprerađivač s državnom potporom do 185 novih radnika

Autor: Marija Brnić , 04. ožujak 2019. u 08:15
Ministar Horvat i suradnici uz predstavnike tvrtki koje će svojim ulaganjima i uz poticaje Ministarstva otvoriti nova radna mjesta

Zvijezda među onima koji će tri godine koristiti potpore za ulaganja je Valamar, projekti su mu vrijedni 1,1 mlrd. kuna.

Ministarstvo gospodarstva devetorici poduzetnika dodijelilo je potvrde o statusu korisnika potpore za ulaganje, po Zakonu o poticanju ulaganja, nagradilo je i bespovratnim potporama četiri poduzetnika koji će ulaganjima otvoriti nova radna mjesta.

Ukupna vrijednost njihovih prijavljenih projekata je 1,3 milijarde kuna, a rezultirat će s najmanje 375 novih radnih mjesta. Status korisnika potpore zaslužio je i proizvođač hrastova parketa Strizivojna Hrast, za izgradnju pogona i nabavu strojeva u koje ulaže više od 40 milijuna kuna, a u narednim godinama moći će iskoristiti do 10 milijuna kuna potpora.

Druga tvrtka iz drvne industrije Šerif export-import za ulaganja u izgradnju hala u Karlovcu i u Glini od države će moći računati na potpore do 13,7 milijuna kuna. Ukupna vrijednost Šerifovih ulaganja prelazi 56 milijuna kuna, a planirano je otvaranje novih 20 radnih mjesta.

Međimurski tekstilac Bali, specijaliziran za dječju i odjeću za trudnice, potvrdu od Ministarstva izborio je projektom obnove prostora i opremanja šivaonice novim strojevima (investicija od 7,5 mil. kn), kojom će tvrtka sa 100-njak radnika otvoriti još 10 radnih mjesta. Može dobiti maksimalnu potporu od 2,6 milijuna.

Velik iskorak za mikro tvrtku

IND-EKO iz Kukuljanova koja pruža usluge industrijskih kemijsko-mehaničkih čišćenja ulazi u projekt izgradnje novog pogona i nabavu opreme kojom automatizira poslove i povećava sigurnost u radu, a njegova vrijednost je 30 mil. kuna, za koje će moći iskoristiti potpore do trećine tog iznosa. Tvrtka inače zapošljava više od 100 ljudi i ovime povećava svoj tim za još 10 radnika.

 

1,3 mlrd.

kuna ukupna vrijednost prijavljenih projekata 13 poduzetnika

Proizvođač sportske opreme C-Space, pokrenut talijanskim kapitalom prije nekoliko godina u Buzetu, postao je korisnik potpore za projekt od 5 mil. kuna, a moći će iskoristiti potporu od gotovo polovice tog iznosa. Riječ je o ulaganju u nabavu strojeva i opreme za proizvodnju štapova za pecanje, difuzora, jarbola za jedra za surfanje te cijevi za bicikle, a realizacijom ulaganja trebalo bi se otvoriti 12 radnih mjesta.

Povjerenje Ministarstva gospodarstva zadobila je i jedna mikro tvrtka – Moon Code u vlasništvu Josipa Maričevića, koja se bavi razvojem softverskih rješenja i posluje samo na stranim tržištima, a koja ulaganjem 3,4 milijuna kuna u opremu i nova radna mjesta može iskoristiti do 1,5 mil. kuna potpore.

Očekivano je zapošljavanje 10 ljudi, što je u ovom slučaju velik iskorak jer tvrtka ima samo jednog zaposlenog.  Zadarski HSTec za nastavak rasta ide u ulaganje vrijedno 10 milijuna kuna u tehnološki naprednije, visoko precizne i energetski učinkovitije strojeve, što će rezultirati i s još 5 radnih mjesta, a moći će koristiti do 3,5 mil. kuna potpore.

 

375 radnih

mjesta ukupno će još biti otvoreno zahvaljujući novim projektima

Među projektima koje će poticajem pratiti država je i obnova splitskog hotela Central, na atraktivnoj lokaciji u središtu grada, a u vlasništvu je tvrtke Pjaca Rosa Anke Kerum, bivše supruge Željka Keruma. Obnova hotela procijenjena je na 42 milijuna kuna i za realizaciju s planiranih 20 novih radnih mjesta moći će se iskoristiti maksimalno 18,5 milijuna kuna potpore.

Ohrabriti razvoj industrije

Zvijezda među onima koji će u iduće tri godine koristiti potpore za ulaganja je vodeća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera. Vrijednost njenih prijavljenih projekata u Poreču od 1,1 milijardu kuna čini i najveći dio ukupnog iznosa predstavljenih projekata.

Već ovo ljeto u funkciji će biti projekti kamp Istra s 5 zvjezdica i prvi obiteljski hotel s 5 zvjezdica Marea, a u pripremi je i projekt ulaganja u hotelske i kongresne kapacitete kojim Valamar namjerava u Poreču osigurati cjelogodišnje poslovanje. Valamar će tim projektima otvoriti 15 novih radnih mjesta i moći povući najviše 140 milijuna kuna poticaja. Iako je ovaj put turistički sektor predvodnik u ulaganjima ministar Darko Horvat izdvaja industriju kao favorita kojeg država želi ohrabriti u razvoju.

Tako su i bespovratne potpore za ulaganja kojima značajno povećavaju broj zaposlenih zaslužili varaždinski proizvođač strojeva Ducati Komponenti, slavonskobrodski BrodPlast i splitski Rezal, te metaloprerađivač KM Kovnica iz Pisarovine, koja je dobila najviše 1,3 mil. kuna, jer će ulaganjem 

Komentirajte prvi

New Report

Close