Mercator u Ljubljani gradi skladište vrijedno 117 mil. eura

Autor: Božica Babić , 11. travanj 2016. u 07:54
Planiraju centar s najvećom površinom ne samo u portfelju Agrokora već i u regiji /T. Miletić/PIXSELL

Temelji bi, prema sadašnjim projekcijama, mogli biti postavljeni tijekom 2017., dok bi objekt u funkciji trebao biti najkasnije krajem 2018..

Slovenski Mercator priprema svoju prvu veliku investiciju nakon što je u rujnu 2014. ušao u portfelj koncerna Agrokor Ivice Todorića: riječ je o projektu gradnje logističko-distributivnog centra. Za tu je namjenu od Slovenskih željeznica, izvijestila je Uprava Mercatora, za 17 milijuna eura kupljeno zemljište veliko 114.636 četvornih metara na lokaciji teretne željezničke postaje Ljubljana-Moste.  

Požar ih ubrzao 
Predsjednik Uprave Mercatora Toni Balažič ističe kako je riječ o velikom razvojnom i strateškom projektu o kojemu se zapravo razmišlja već desetak godina, a posebno poslije prošlogodišnjeg požara u skladišnom prostoru na lokaciji Zalog. Novi logistički centar imat će radnu površinu od 88 tisuća četvornih metara, a u njegovu gradnju Uprava Mercatora planira investirati oko 100 milijuna eura. Temelji bi, prema sadašnjim projekcijama, mogli biti postavljeni tijekom 2017., dok bi objekt u funciji trebao biti najkasnije krajem 2018.

"Nakon što smo poslovne pokazatelje u 2015. uspješno okrenuli u pozitivnom smjeru te obnovili veći broj maloprodajnih objekata, na listi prioriteta našao se i logističko-distributivni centar", kaže Balažič i dodaje kako će s tim projektom konačno centralizirati skladišne poslove i postići optimizaciju troškova poslovanja, što će kompaniji itekako pomoći da s ponudom na policama bude konkurentnija u odnosu na ostale trgovce prisutne na slovenskom tržištu. Mercator grupa je u 2015. ostvarila 2,6 milijardi eura prihoda, što je 1,6 posto manje nego 2014.  Prošla godina zaključena je uz neto dobit u visini 20,2 milijuna eura, dok je u 2014. iskazan gubitak u visini 44,5 milijuna eura. 

Skupljaju gotovinu 
Od iznosa ukupnog godišnjeg prihoda Mercator na slovenskom tržištu u prosjeku ostvaruje udjel od 56-57 posto, a na domicilnom području razgranao je maloprodajnu mrežu sa 863 trgovine, od kojih u vlasništvu drži 639, dok ih je na razini grupacije lani bilo 1429. Nedavno je objavljen podatak da Mercator traži kupca za 69 svojih objekata većih formata u Sloveniji kako bi došao do keša, a sve te lokacije potom bi uzeo u zakup na rok od 20 godina.  Navodno za taj paket traži oko 300 milijuna eura. Planirani logističko-distribucijski centar bit će s najvećom površinom ne samo u portfelju Agrokora već i u regiji.  Posljednja investicija te naravi koju je u Dugopolju nadomak Splita izgradio Konzum otvorena je 2011. Prostire se na 85.000 četvornih metara i stajala je 550 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Eh do čega smo dogurali – kada se kao čudo predstavlja gradnja skladišta…

New Report

Close