Marić komentirao spekulacije o Agrokoru: Upoznat sam sa situacijom, vjerujem da je to dobra kompanija

Autor: Poslovni.hr/H , 26. siječanj 2017. u 10:13
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak da je upoznat sa situacijom u Agrokoru i da ne vjeruje u bankrot te tvrtke jer je to po njemu i dalje dobra kompanija.

Na novinarsko pitanje prije početka sjednice Vlade je li upoznat sa situacijom u Agrokoru, odnosno postoji li mogućnost da ta kompanija bankrotira, što bi bila velika opasnost za hrvatsko gospodarstvo, Marić je rekao da ne bi išao tako daleko s kalkulacijama o bankrotu te da je upoznat sa situacijom u Agrokoru.

"Proteklih godinu dana kao ministar pratim Agrokor kao i za svaku drugu kompaniju. A što se tiče same situacije, mislim da su i iz same kompanije jučer u priopćenju jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče njihovih obveza u dogledno vrijeme, ali sigurno da je i činjenica o smanjivanju kreditnog rejtinga imala određene reperkusije", rekao je Marić.

Na pitanje postoji li nekakav plan "B" u slučaju da tako velika tvrtka krene nizbrdo istaknuo je da misli kako je kompanija i dalje u dobrom stanju i da do toga neće doći.

Rejting agencija Moody's je 2. siječnja snizila rejting Agrokora s B2 na B3, a vjerojatnost od bankrota s B1-PD na B3-PD, uz stabilne izglede.

"To snižavanje odražava naše mišljenje da Agrokor vjerojatno neće zadržati kreditne omjere u skladu s našim prijašnjim zahtjevima za B2 rejting u svjetlu pogoršanja operativne izvedbe do koje je došlo u prvih devet mjeseci 2016", kaže Vincent Gusdorf, potpredsjednik i analitičar Moody'sa. Dodaje, pak, da stabilni izgledi odražavaju očekivanja da će Agrokor stabilizirati svoju zaradu u idućih 12 mjeseci unatoč žestokoj konkurenciji u Hrvatskoj i Sloveniji.

Na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade i premijeta Andreja Plenkovića pitali su o situaciji sa zaduženjima Agrokora.

"Agrokor je najveća hrvatska kompanija, važna za naše gospodarstvo, vjerujem da će iznaći rješenja koja se tiču financiranja kompanije i ne vidim kako bih ja kao premijer tome išta mogao dodati", kazao je premijer.

Komentari (60)
Pogledajte sve

A sto ima lose u tome ako Agrokor izadje na IPO i proda 49 % ? Za koga je to lose ?


…Hvala kolega , što ste prepoznali , kako se voli domovina !

Jos bi nadodao da svi ovi koji drugacije razmisljaju su u biti teska Udbasija. Tima ja ni domovnice ne bi dao. U biti predlazem da se domovnice pocmu izdavat na blagajnama Konzuma jer tko moze bolje ocijenit tko je pravi Hrvat od ovog velikog covika.



I na kraju , NIKADA nemojte pitati što Ivica može učiniti za vas , nego što vi možete učiniti za Ivicu !
Amen

Bravo kolega. Svaki pravi Hrvat bi trebao razmisljat poput Vas.
[/quote]

Hvala kolega , što ste prepoznali , kako se voli domovina !

šteta da mu nisu dali vaditi krv u Konzuma,

i sad mi je ža, sad mi je ža,
šta nije krv nam vadija,
jer ja bi dao svu, za našeg Ivicu

New Report

Close