Maras: Izmjene radnog zakonodavstva nisu na štetu radnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2014. u 12:22
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako je štrajk legitimna vrsta izražavanja volje, ali i kako smatra da izmjene radnog zakonodavstva ne idu na štetu radnika.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako je štrajk legitimna vrsta izražavanja volje, ali i kako smatra da izmjene radnog zakonodavstva ne idu na štetu radnika.

"Štrajk je uvijek legitimna vrsta izražavanja volje i poruke onih koji štrajkaju. Ali moja vrlo jasna poruka je da ćemo mi sa svojim radnim zakonodavstvom, i kada ono bude izmijenjeno, imati situaciju koja je primjerice identična Njemačkoj. Ako ljudi misle da su u Njemčakoj radnici nezaštićeni i da tamo vladaju stvari koje nisu u korist radnicima, onda neka štrajkaju", kazao je Maras odgovarajući na pitanje novinara kako komentira današnji dvosatni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) i imaju li građani i sindikati razloga za štrajk.

"Mislim da mi štitimo radnike i da te izmjene zakonodavstva nisu toliko na štetu radnika, jer u izmjenama zakonodavstva situacija u Hrvatskoj će, što se tiče radnog zakonodavstva, biti identična Njemačkoj", rekao je Maras, koji je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji Europske zaklade za stručnu izobrazbu – Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe.

Rekao je kako ne zna koje aktivnosti će sve sindikati poduzimati, ali kako je činjenica da već 15 godina gledamo iste ljude sa istim porukama.

"Neka odgovore svi ti sindikalci da li misle da se u Njemačkoj ne štite radnička prava", kazao je Maras te dodao kako Hrvatska, "a pogotovo dok je SDP na vlasti neće ići na štetu radnika i neće dozvoliti da radnici budu nezaštićeni".

Ovi standardi su nešto što koriste najrazvijenije demokracije i gospodarstva EU i mislim da ne radimo ništa loše, ustvrdio je.

Na novinarsko pitanje ima li u Vladi nesuglasja, Maras je odgovorio kako tu nema što komentirati. "Vlada radi svoj posao i nemam tu što posebno komentirati", rekao je.

Upitan kako komentira mogućnost da Bruxelles ne pristane na prebacivanje dijela novaca iz drugog mirovinskog stupa u prvi Maras je kazao kako će Vlada o tome komunicirati s Europskom komisijom, a ne medijima.

"Imamo svoj plan, dopustite da to iskomuniciramo s Europskom komisijom, a ne s medijima", kazao je te dodao kako je siguran da će Vlada napraviti proračun koji će biti usaglašen s EK u onim okvirima koje mora napraviti kako bi sutra imali situaciju koja je održiva, održiv deficit i mogućnost da se Hrvatska razvija, da izađemo iz zone prekomjernog deficita u tri godine.

Pritom je napomenuo kako je EK prema Hrvatskoj već napravila mali izuzetak, a to je da to moramo napraviti u tri, a ne u dvije godine, što govori o dobroj komunikaciji Vlade i EK i to će tako i biti.

"Tako da nemojte brinuti oko toga što će netko pristati ili ne, mi ćemo dogovoriti ono što je najbolje za Hrvatsku i argumenti koji u ovom trenutku dajemo za naš rebalans mislim da će biti prihvaćeni u Europskoj komisiji", rekao je ministar.

Na pitanje kada će rebalans biti gotov, hoće li to biti do kraja veljače odgovorio je da će biti gotov kad ga izglasa Hrvatski sabor.

Komentirajte prvi

New Report

Close