Hrvatski turizam ima dvije najslabije karike

Autor: Marija Crnjak , 07. veljača 2018. u 14:17
Foto: Igor Šoban / Pixsell

Hrvatska stoji bolje od konkurenata kad su u pitanju ljepota prirode, ljubaznost osoblja u hotelima, razina sigurnosti i atmosfera.

Na Jadran dolaze novi, sve zahtjevniji, obrazovaniji i bogatiji gosti koji više troše, sve je više parova a sve manje obitelji s djecom, a uz more i sunce i pasivni odmor sve više ih zanimaju ostali sadržaji i ponuda destinacija, od gastronomije, prirodnih i kulturnih ljepota, do zabave i šopinga.

Manjak novih sadržaja i gužve najslabije su karike turizma

To su međutim i dalje, unatoč generalnom rastu zadovoljstva gostiju, najslabije točke hrvatskog morskog turizma koji je poput drugih mediteranskih zemalja prošlog ljeta patio od prevelikih gužvi. 

Puniji džepovi
Pokazali su to rezultati istraživanja Tomas ljeto 2017.- Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj koje je 10. put napravio Institut za turizam. Rezultate istraživanja provedenog od srpnja do listopada 2017. u sedam primorskih županija, u 67 većih mjesta duž obale te na otocima, na uzorku od 5950 ispitanika s 18 emitivnih tržišta, predstavili su u utorak u Ministarstvu turizma.  U odnosu na zadnji Tomas iz 2014. u Hrvatskoj je lani značajno porastao broj gostiju s višim prihodima te višim stupnjem obrazovanja, uz 50 posto redovnih gostiju 32,5 posto turista Hrvatsku je lani posjetilo prvi put, zbog čega se ne zadržavaju u samo jednoj destinaciji već ih obilaze nekoliko, više istražuju pa više i troše.

Prosječna dnevna potrošnja turista prema istraživanju iznosi 79 eura po osobi i noćenju, oko 19% više nego 2014. U strukturi prosječnih dnevnih izdataka 49% se odnosi na uslugu smještaja, 17 na uslugu hrane i pića izvan usluge smještaja, a 34 posto na sve ostale usluge. Dok su izdaci za smještaj porasli za oko 7 posto, izdaci na sve ostale usluge porasli su 33 posto. Najviše su u prosjeku trošili gosti iz SAD-a (158 eura), Velike Britanije (139 eura), Španjolske (126 eura), Rusije (121 eura) te gosti iz skandinavskih zemalja (119 eura).

Gosti su prošlog ljeta bili najviše zadovoljni ljepotom prirode, ljubaznošću osoblja u smještajnim objektima, razinom sigurnosti i atmosferom, i tu su nam dali bolje ocjene nego konkurentima, Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Turskoj, Francuskoj, Grčkoj, Sloveniji, Crnoj Gori. Zadovoljni su još uređenošću plaža,prometnom dostupnošću, komforom smještaja i kvalitetom hrane u smještajnim objektima, za razliku od restorana van hotela s čijom su kvalitetom manje zadovoljni nego ranije. Dok sve više ljudi u Hrvatsku putuje kako bi dobro jelo i provelo akvitav odmor, istodobno su sve manje zadovoljni i bogatstvom gastronomske ponude u mjestu, a najniže ocjene dobili smo za bogatstvo sportskih sadržaja, raznolikost kulturnih manifestacija, mogućnosti za šoping, biciklističke staze. 

Neugodno iznenađenje
Najviše nezadovoljstva izaziva nedostatak programa za loše vrijeme. Gostima su posebno smetale i prometne gužve u mnogim mjestima. Ministar turizma Gari Cappelli priznaje da su gužve prošlog ljeta iznenadile mnoge destinacije, koje je ponovno pozvao da izrade vlastite strategije turizma i upravljanja destinacijom. Ujedno je za 2019. najavio novi koncept Tomas istraživanja koje će se provoditi kroz čitavu godinu u cijeloj zemlji, a ne samo na Jadranu.

"Tko bi prije četiri godine vjerovao da ćemo razgovarati o prevelikom broju turista, to se nije moglo predvidjeti i u Europi. Neke destinacije nisu se dovoljno brzo snašle i reagirale ili nisu imale strategije i kvalitetu te prostorne planove za prihvat tako velikog broja gostiju i kvalitetu koju oni traže. velik dio tih problema vezan je uz špicu sezone kad ih imaju i druge turističke zemlje, a kad dobijemo istraživanje za cijelu Hrvatsku na razini čitave godine rezultati za neke parametre bit će puno bolji", uvjeren je ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close