Lukšići odustajanjem Gradu osigurali biznis na top lokaciji

Autor: Marija Brnić , 17. travanj 2019. u 08:02
Restoran Dubravka na samom je ulazu u staru jezgru Dubrovnika/nautikarestaurants.com

Nakon predaje ponuda Franković je rekao da vjeruje kako će Grad i Excelsa riješiti i spor oko žičare.

Ekspresno, samo četiri dana od otvaranja ponuda, Centar za restrukturiranje i prodaju zaključio je i kupoprodajni ugovor za UTD Ragusa, kojoj je vlasnik postao Grad Dubrovnik.

Iako su od otvaranja natječaja za dubrovačku tvrtku u veljači interes iskazale Excelsa nekretnine u vlasništvu obitelji Lukšić, u finišu se nisu pojavili s ponudom, pa je ona Grada Dubrovnika s istaknutom početnom cijenom od 16,98 milijuna kuna bila i jedina pristigla.

Znakovita poruka
Odustajanje od ponude za tvrtku koja je vlasnik dva objekta na atraktivnoj lokaciji, kavane Dubravka i restorana Mimoza na Pilama, u kuloarima se povezuje s neriješenim odnosima koje za žičaru Excelsa ima s Gradom, a i sam gradonačelnik Mato Franković proteklih je dana zapravo priznao da su ta dva slučaja povezana. Izjavio je da u slučaju kada se Grad odluči kupiti nešto od izuzetnog interesa od svih tvrtki koje posluju na njegovom području očekuje da poštuju želju Grada i odustanu, jer da "nije dobro nadmetati se s vlastitim Gradom".

Otvoreno je Franković iskazao i da vjeruje da će Grad i Excelsa uspjeti riješiti i pitanje koncesije na žičaru. Što je tako važno u UTD Ragusa da bi Grad Dubrovnik pod svaku cijenu morao postati njezinim vlasnikom? Tvrtka je već jednom bila u njegovu većinskom vlasništvu, prije desetak godina, no kako je zapala u probleme i prošla postupak predstečajne nagodbe, udjel Grada pao je na nešto manje od 27%. 

Apsolutna vlast
Sada kupljenih 53,62% udjela od države Dubrovnik čini apsolutnim vlasnikom tvrtke bez zaposlenih, koja svoja dva atraktivna lokala daje u zakup i od toga ostvaruje nešto više od dva milijuna kuna godišnjih prihoda. Dosadašnji zakupci, kažu u Gradu, dobro su održavali objekte i oni su u zadovoljavajućem stanju.

Ponovnom kupnjom UTD Raguse dubrovački gradski oci žele vratiti pod kontrolu vrijedne nekretnine koje gradonačelnik zove "dubrovačkim srebrom", te tako osigurati upravljanje turizmom u povijesnoj gradskoj jezgri.

U ovom trenutku, pak, još nema jasnog plana kako će se raspolagati tom imovinom, hoće li zadržati tvrtku u postojećem obliku i prepuštati korištenje atraktivnih lokala zakupcima ili će se objekti izdvojiti i njima pojedinačno raspolagati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Haha, lik otvoreno prijeti konkurenciji. Poduzetnicka klima u RH <3

New Report

Close