Ljekarnama i dobavljačima do kraja tjedna 3,3 mlrd. kn

Autor: Andreja Šantek , 12. lipanj 2013. u 20:05
Sanacija zdravstva vodi se u Ministarstvu financija, a ne u Ministarstvu zdravlja/PIXSELL

Unatoč sanaciji od 3,3 milijarde kuna, problem s lijekovima i dalje će postojati jer je svaki mjesec potrošnja veća za oko 70 milijuna kuna u odnosu na planiranu.

Ministarstvo financija trebalo bi do kraja tjedna sanirati dugove u zdravstvu s 3,3 milijarde kuna. Kako neslužbeno doznajemo, u ovom krugu trebali bi se podmiriti dugovi državnih bolnica prema dobavljačima lijekova i potrošnog materijala i dugovi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema ljekarnama te različite naknade dok županijske bolnice nisu ušle u ovaj krug sanacije.

Riječ je o sanaciji koju je još u travnju najavio ministar financija Slavko Linić koji je tom prilikom najavio i primjenu Zakona o financijskom poslovanju kojim bi se plaćanja u zdravstvu trebala svesti u zakonske rokove od 60 dana. "Situacija je vrlo dramatična, a dugovi HZZO-a prema ljekarnama u ovom su trenutku dosegla 2,5 milijarde kuna i svakim se danom povećavaju. Drugim riječima, računi se plaćaju u rokovima od 280 dana umjesto ugovorenih 180 dana", kaže Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore. Dodatni je problem, dodaje, što je HZZO počeo slati ljekarnama nove ugovore u kojima su ugovoreni rokovi plaćanja na 180 dana što je, tvrdi, suprotno zakonu.

 

2,5milijardi

kuna ljekarne potražuju od HZZO-a za lijekove izdane na recept

Nema otpisa duga
"Pregovori su zapeli jer nitko u lancu, od dobavljača, proizvođača pa do ljekarni, ne želi otpisati 20 posto duga koji je zdravstvena administracija tražila od nas. Naprosto nemamo otkuda otpisati dug", kaže Portolan dodajući da u ovom trenutku nema informacije hoće li i kada dugovi biti plaćeni. Ne mogu doći do ministra Linića, kaže, a odgovorni u Ministarstvu zdravlja u ovom su se slučaju postavili potpuno neutralno i ne igraju nikakvu bitnu ulogu u pregovorima iako je prijašnjih godina upravo Ministarstvo zdravstva imalo glavnu riječ. Portolan kaže da su tražili i tumačenje Ministarstva financija o novim ugovorima, ali također nisu dobili odgovor. "Stari ugovori istekli su 31. prosinca 2012. godine nakon čega nam je HZZO poslao aneks i produljio ugovor do 31. ožujka, ali također s rokovima plaćanja od 180 dana. Sada smo dobili nove ugovore s istim rokovima i ne znam što bih rekao ljekarnicima, da li da ga potpisuju ili ne. Uostalom, zašto imamo Zakon o financijskom poslovanju ako ga se država koja ga je donijela ne pridržava", kaže Portolan. Na pitanje u kakvu to poziciju stavlja ljekarne u odnosu na njihove dobavljače, Portolan kaže da ih većina priznaje rokove ugovorene s HZZO-om. Portolan strahuje i od toga da bi država mogla krenuti u kontrolu i sankcionirati one koji ne poštuju zakonske rokove plaćanja."Govorimo o najgorem scenariju, ali i to je moguće. Ako do toga dođe, tada ćemo i mi počet naplaćivati zatezne kamate što bi u konačnici moglo dovesti do stečaja HZZO-a", kaže Portolan.Iako je Ljekarnička komora u nekoliko navrata isticala da bi pristali i na rokove plaćanja od 180 dana, Portolan objašnjava da je to bio prijedlog, ali samo uz ispunjavanje nekih preduvjeta.

Manje novaca za lijekove
"Tražili smo da se sustav financijski konsolidira i da se izmjeni zakon u smislu da se rokovi plaćanja postupno smanjuju sa 180 na 60 dana, međutim to se nije dogodilo", kaže Portolan dodajući i da plaćanje dugova neće dugoročno riješiti problem. Naime, objašnjava, u proračunu za ovu godinu za lijekove na recept je predviđen iznos od 2,85 milijardi kuna odnosno 235 milijuna kuna mjesečno."A u praksi je situacija takva da se mjesečno za lijekove troši oko 70 milijuna kuna više odnosno oko 300 milijuna", objašnjava Portolan dodajući da svi zaboravljaju da je u proračun za lijekove od ove godine uvrštena i stavka poreza na dodanu vrijednost i troškovi ljekarničke usluge.  

HZZO

Svođenje u 60 dana stoji novaca kojih nemamo

U HZZO-u su još krajem prošle godine tražili od Ministarstva financija pojašnjenje Zakona o financijskom poslovanju vezano uz rokove plaćanja, ali odgovor također nije stigao. U HZZO-u ističu da su čak tri zakona (Zakon o državnom proračunu, Zakon o financijskom poslovanju i Zakon o fiskalnoj odgovornosti) koji su bitni za njihovo poslovanje. Pri izradi prijedlog novih ugovora za ljekarne, kažu, vodili su se onim koji je jači pa su tako zaključili da zdravstvene ustanove kao ustanove javnog prava ne podliježu zakonskim rokovima od 60 dana. No, u konačnici, najbitniji utjecaj na to u kojim će se rokovima plaćati u zdravstvu imala je činjenica da smanjenje rokova na 60 dana ima kunsku vrijednost, a u ovom trenutku, kažu nam, HZZO nema taj novac.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vi nama plaćajte na 180 dana – uredno, a ostatak duga platiti će se, čim se situacija u državi poboljša, i sve će biti u redu.

New Report

Close