Linić tjednima ne izdaje markice za cigarete zbog lanjskog manevra TDR-a

Autor: Danijela Jozić/VLM , 27. svibanj 2013. u 21:58
Ministar financija Slavko Linić mogao bi već ovaj tjedan pred ministre izaći s novom uredbom/PIXSELL

Ministar financija vrlo konspirativno priprema novu uredbu i ne želi ponoviti lanjsku grešku.

Duhanska industrija već više od tri tjedna čeka da Vlada donese uredbu o povećanju trošarina na cigarete koje bi navodno trebale poskupiti 1. lipnja. Iako podizanje trošarina nije neočekivano (riječ je o usklađivanju s pravnom stečevinom EU), uoči najnovijeg vala viših trošarina, proizvođači cigareta bi već idući tjedan mogli biti suočeni s nemogućnošću isporuke proizvoda.

 

77eura

iznosit će trošarina na tisuću cigareta od 1. siječnja 2014. godine

Carinska uprava, naime, od početka svibnja ne izdaje trošarinske markice zbog čega bi već u roku nekoliko idućih dana na tržištu mogla zavladati nestašica određenih cigareta. Ako je točna informacija da će cigarete biti skuplje za kunu od 1. lipnja, moguće je da bi ministar financija Slavko Linić mogao veće trošarine na cigarete uvrstiti već na ovotjednoj sjednici Vlade. No, ni iz ministarstva ni iz Carine nismo dobili odgovor o tome što se događa s markicama te kad će ih ponovno početi izdavati. Razlog konspirativnom ponašanju ministra Linića (navodno oko uredbe vlada totalni embargo) leži u tome što je uoči lanjskog povećanja trošarina krajem studenog u vrlo kratkom roku od objave prvog internog dokumenta, Tvornica duhana Rovinj (TDR) unaprijed povukla markice i to za količinu potrebnu za dva mjeseca.

Linić očito želi da se do poskupljenja na tržištu potroše jeftinije cigarete. Navodno je lani trajala obustava izdavanja markica, ali je to bilo manje od dva tjedna. U British American Tobaccu (BAT) markice ne mogu preuzeti od 6. svibnja. "Ukoliko se ovakva situacija nastavi uskoro ćemo biti suočeni s nedostatkom naših proizvoda na prodajnim mjestima. S obzirom da ne možemo dobiti konkretnu informaciju o tome kada će se one opet redovito izdavati, izuzetno nam je teško planirati buduću proizvodnju u ovako nepredvidljivom poslovnom okruženju", rekao nam je regionalni direktor BAT-a Tomislav Fučkar. U Philip Morrisu (PM) markice nisu dobili dva tjedna. "Navedena će se situacija negativno odraziti na našu poslovnu aktivnost, poslovanje naših maloprodajnih partnera, ali i na prihode državnog proračuna, s obzirom na to da na trošarine na duhanske proizvode otpada oko pet posto od proračun RH.

"Ova situacija je primjer administrativnih zapreka koje poslovnu klimu u Hrvatskoj čine nepredvidljivom i koče ekonomski razvoj. Kako je Vlada posvećena poboljšavanju poslovne klime, iskreno se nadamo da će nadležna tijela razriješiti ovu situaciju u najkraćem mogućem roku", kažu u PM-u. Direktor Japan Tobacco Internationala Zagreb  (JTI) Siniša Trbojević upozorava na to da im je s obzirom da nemaju  proizvodni pogon u Hrvatskoj vrijeme potrebno za opskrbu našeg tržišta relativno dugo. "Posljedično, pravno neobrazloženo uskraćivanje trošarinskih markica već nas dulje vrijeme sprečava da normalno poslujemo na tržištu. Naglašavamo da svoje obveze prema Ministarstvu financija ispunjavamo u cijelosti i na vrijeme", kaže Siniša Trbojević. U TDR-u u ponedjeljak nisu htjeli komentirati situaciju oko markica, kao ni potvrditi dobivaju li ih tijekom svibnja. "TDR uredno opskrbljuje svoje potrošače sa svim svojim proizvodima", poručili su o tome iz Rovinja. 

Još skuplje cigarete

Nakon kune u lipnju, do kraja godine još dvije do tri kune

Ukupne trošarine na cigarete u Hrvatskoj, ovisno o brendu, trenutno iznose od 65 do 80 eura na tisuću komada (računa se fiksna trošarina na tisuću komada plus dio ovisno o maloprodajnoj  cijeni). Od 1. siječnja 2014. godine minimalna trošarina će iznositi 77 eura na tisuću komada na sve vrste cigareta dok će od 2018. to biti čak 90 eura. Do početka iduće godine, a nakon lipanjskog poskupljenja od najvjerojatnije jedne kune, cigarete će poskupiti za još najmanje dvije do tri kune. U TDR-u, koji je jedini domaći proizvođač cigareta, upozoravaju kako Hrvatska za usklađenje trošarina nije imala prijelazno razdoblje poput  drugih novih članica. "Ističemo kako Hrvatska, u usporedbi  s drugim zemljama a s obzirom na kupovnu moć, ima najskuplje cigarete u Europi. Logična posljedica svega toga je smanjenje ukupnog tržišta i manji prihodi državnog proračuna", kažu u TDR-u.

Komentari (9)
Pogledajte sve


Stavite markice i na kavu, pa kontrolirajte koliko se kave prodaje / uvozi/.

Mislis markicu na svako zrno kave?

Stavite markice i na kavu, pa kontrolirajte koliko se kave prodaje / uvozi/.

Pušenje će uskoro biti luksuz jer poskupljenje od 2-3 kune prosječni konzument ne može više izdrzat…zato su Makedonske jeftine cigarete preplavile hr tržište kao i jeftini Pal Mal

S čim se sve ne mući SLinić i koga sve ne muči talentirani ministar za kapriciozno pušenje.

New Report

Close