Hrvati plaćaju poreze kao da žive u Australiji ili Norveškoj

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 13. veljača 2014. u 12:03
Ministar financija Slavko Linić/D. Urukalović/PIXSELL

Hrvatska ubire više poreza nego što dopušta porezni kapacitet, pa rebalans treba provesti rezanjem rashoda i djelotvornosti postojećih poreza, umjesto povećanjem potojećih ili uvođenjem novih.

Hrvatska ubire više poreza nego što dopušta porezni kapacitet, pa rebalans proračuna treba provesti rezanjem rashoda i većom djelotvornosti postojećih poreza, umjesto povećanjem potojećih ili uvođenjem novih.

Upozorio je to Institut za javne financije i to dok iz Banskih dvora stiže sve više informacija da se ministri oštro protive Linićevu prijedlogu rezanja njihovih proračunskih stavki.Rebalans proračun predviđa smanjenje rashoda postojećih korisnika za 3,6 milijardi kuna, koji će se uglavnom usmjeriti u zdravstvo. Bunt zasad anonimnih ministara vjerojatno će pratiti glasni prosvjedi interesnih skupina, nakon što bude jasnije kome će se sve uzeti."Političkim strukturama teže je smanjivati javne rashode nego povećati poreze jer se porezi odnose na brojne i prilično raspršene ekonomske subjekte koji se teško ujedinjuju u homogenu grupu za pritisak", navodi analitičarka Instituta za javne financije Marina Kesner Škreb i upozorava da vlada ne treba upasti u zamku i izbjegavati rezanje rashoda jer se Hrvatska nalazi među državama sa visokim poreznim opterećenjem.

Ministarstvo financija zasad planira i jedno i drugo. Nedavno se ministar financija Slavko Linić pozvao na stav Europske komisije da je, mjerenim udjelom u BDP-u, naš udjel poreznih davanja niži nego u EU, te zaključio da prostora za nove poreze ima. Ove se godine tako planira povećanje trošarina i oporezivanje svih dobitaka od igara na sreću, a od 2016. uveo bi se i porez na sve vrste kapitala, od štednje, preko nekretnina do kapitalne dobiti.No, Marina Kesner-Škreb pak ističe da je prema istraživanju Svjetske Banke iz 2012. godine Hrvatska spada među zemlje koje imaju stvarno ubrane poreze veće od procijenjenog poreznog kapaciteta, tpa nema prostora za povećanje poreza. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

trebala bi jedna prava stranka da uvede poseban zakon kojim će svim ministrima financija od neovisnosti do danas doživotno zabraniti bilo kakve osobne primitke-plaće iz državnog proračuna i kao minimalan uvjet za mirovinu staviti 10 godina rada u privatnom sektoru, bez toga da ne mogu dobiti ni lipe mirovine.

Naravno da će uvijek biti prodaje bez računa, međutim tu je država uspjela smanjiti obujam novaca koji je prolazio mimo računa. Samim tim taj novac se oporezuje i vuče se u državni proračun.

Plaće su se smanjile jer nema onog dijela na ruke ili je prilično smanjen dok se prijavljena plaća nije povećavala (najviše zbog ogromnih doprinosa na istu).
Tim smanjenjem udarilo se na potrošnju i posljedično na PDV…

Naravno da postoje tvrtke koje su taj legalni novac uzele ali ga dalje ne investiraju. Ili nemaju potrebe za time, ili jednostavno nemaju kome ponuditi svoje usluge s obzirom da se ta potrošnja smanjila.

Fiskalizacija je jako dobra stvar, porezna presija je tu potrebna jer inače fiskalizacija pada u vodu, ali već ionako preveliki porezi su se povećali, povukli za sobom i povećanje cijena i potrošnja se još urušila.

Dok je bilo sive ekonomije, građani su krađom nadomirili tu razliku (i primanje novaca “na ruke” je krađa).

Ja ne podržavam sivu ekonomiju, dapače ljepše je raditi na uređen i kulturan način ALI, država to mora svojim poreznim sistemom i omogućiti. Danas su građani Republike Hrvatske svedeni na nivo krave muzare koju se redovito pothranjuje, zatvara, ne dozvoljava joj se da proizvede ono što se od nje očekuje, ali svejedno joj se prijeti ukoliko ne proizvede koliko je potrebno…

Na kraju je Hrvatsko gospodarstvo preregulirano, preopterećeno porezima i nametima, pravosuđe potpuno nefunkcionalno, porezna uprava je sudac,porota i krvnik. Ukoliko nemate sreću da zaprijetite otkazom 2.000 ljudi onda nemate nikakvih prava… Ukoliko se nešto pod hitno ne promijeni Hrvatskoj ne gine bankrot.

Što se tiče ministra Linića, tu se slažem s Vama. Ministar usko gleda samo proračun, uopće ga nije briga kako se njegovi zakoni odražavaju na gospodarstvo i samim time nesvjesno(nadam se) oštećuje taj isti proračun. U bliskoj budućnosti vjerojatno će ga smijeniti, jer štetu koju je on napravio neće biti moguće ispraviti još godinama.

nevjerojatno kako su se novinari raspisali o ovoj temi nakon izvješća IFJ-a kao da su otkrili nešto novo što do sada nismo znali ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
cijelo ovo vrijeme doslovce svi poduzetnici urlaju kako smo porezno preopterećeni a mediji stalno objavljuju izjave Linića/Šukera/Ribića kako je udjel poreza u BDP-u nizak pa se može još, pa može još,pa još.. pa PDV sa 22 na 23 pa na 25, pa porez na dohodak čak i do 40%, pa porez na dividendu 12%, pa ukinu jedan neporezni namet i uvedu dva-tri nova (najnovije 1,2kn po m3 vode), pa dignu cijenu struje za 30%, pa plin jedno 30-50%, pa grijanje na toplane nekoliko desetaka posto…
STVARNO ZAŠTO NEMA INVESTICIJA U HRVATSKOJ KAJ SU SVI INVESTITORI TAK nepismeni DA NE ULAŽU U OVOM POREZNOM RAJU…
pa smanjili smo doprinose na zdravstvo sa 15% na 13%[emo_zacudjen][emo_ooooo][emo_plazi]

kako neće plačati najveće poreze kad ti jedan maymun iz HDZ-a zaposli pola sela u bolnici? Takvih ima primjera na stotine.

http://www.poslovni.hr/forum/tema/osumnjicen-da-je-bez-natjecaja-zaposlio-33-osobe-30423

New Report

Close