Linić se odlučio naplatiti iz privatne Žderićeve imovine

Autor: Suzana Varošanec , 14. veljača 2013. u 22:01
Željko Žderić, generalni direktor Konstruktora u četvrtak je bio bez komentara/PIX

“Žderića može biti sram, jer je ostavio radnike koji su radili na gradilištima bez plaća i uništavao mnoge svoje kolege građavinare”, poručio je ministar financija.

Porezna uprava kreće u veliko češljanje imovine povezanih tvrtki s Konstruktorom. Inspektori su dobili nalog da istraže sve žiroračune tvrtki Željka Žderića, prvog čovjeka Konstruktora.

Nakon najave ministra Linića da će Konstruktor poslati u stečaj zbog makinacija s računima, čini se ministar financija ide i korak dalje – po Žderićevu privatnu imovinu. Naime, Linić je naložio Poreznoj da započne "s ispitivanjem proboja pravne osobnosti". Slučaj Konstruktor otvorili su Linićevi ljudi tijekom predstečajnog postupka, a pogurali su ga, zasad, jalovi pregovori s bankama. Sve je stalo, jer, navodno, ključni vjerovnici ne prihvaćaju prijedlog dužnika, a Žderić ne prihvaća druge opcije. No, prelomljeni trenutak koji je razjario ministra financija bio je kad su izračunali da je Žderić imao dovoljno novca za isplatu plaće radnika, doprinose, dobavljače i podizvođače, a da ništa nije platio.

Linić je to potvrdio uoči sjednice Vlade navodeći da je tvrtka od države uzela novac, a nisu plaćeni radnici na gradilištima, te tvrtka više od pola milijarde kuna duguje dobavljačima ili podizvođačima. U svemu tome je kumovao, i Linića posebno raspalio, Konstruktorov prijedlog da se veliki postotak duga državi, bankama i dobavljačima zamijeni ulaskom u vlasništvo."Žderića može biti sram, jer je ostavio radnike koji su radili na gradilištima bez plaća i uništavao mnoge svoje kolege građavinare", rekao je ministar financija i dodao "s takvim čovjekom nemamo što razgovarati, izgubili smo godinu dana". Odlučeno je da se neće stati samo na slanju Konstruktora u stečaj, nego se planiraju novi sudski postupci. U slučaju stečaja jasno je da država ne bi ništa naplatila: od 724 milijuna kuna ukupnog duga Konstruktor duguje 135 milijuna Poreznoj te još 40 milijuna kuna državnih tvrtkama.

Željko Žderić, generalni direktor Konstruktora, u četvrtak nije imao komentara na najnoviji razvoj situacije. Tvrtka je, pak, poslala priopćenje u kojem navodi da ima 1100 radnika, te da nije osnovala nikakve nove tvrtke u koje su prebacivali ljude, opremu i prihod. Konstruktor ima, tvrde, dvije milijarde kuna ugovorenih poslova. Navode da je termin prvog ročišta 13. ožujka i da bi se planom restrukturiranja vlasnički udio smanjio ispod 0,3 posto. Povjerenica Ankica Čenić smatra da se natpisima o stečaju u predstečajnoj nagodbi nanosi šteta u trenucima kada je započet nastavak poslovne aktivnosti.  

Komentari (13)
Pogledajte sve

žderić ždere lovu

Da li će po istom principu doći na red i Goranko Fižilić ???
Što je s njegovim firmama ? Što s njegovim dugovima prema zaposlenicima , dobavljačima …. ?

znači kad se osobno naljuti linića, onda porezna uprava ide provoditi zakon, utjerivati poreze i hvatati poslovni proboj?!

inače, svi kriminalci koji ne naljute linića mogu mirno spavati, nitko neće ni pokušati provoditi zakon, svi dugovi padaju na leđa radnika i dobavljača koji nemaju političko zaleđe.

politika koja vode linić i milanović je doista besramna. nadam se da će za ovo što rade jednog dana završiti u debelom zatvoru poput sanadera. oni svjesno i otvoreno krše zakone i ustav, svakodnevno.

Sad treba Juru Radica kao i njegove kompanjine natjerati da vrate novac, kojeg su isisali iz IGH i spremili na stranu a firmu ostavili bez “cash-flow” i u dugovima. Osim toga treba ih prisiliti da zavrse projekt Spaladium arene do kraja a ako nemogu treba im sjesti na privatnu imovinu.

New Report

Close