Linić: Počeli smo razgovore s MMF-om o fiskalnim pravilima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2013. u 12:42
Slavko Linić (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Linić se pohvalio kako je Vlada lani, neovisno o gospodarskom padu, uspjela smanjiti proračunski deficit s više od 5 posto na 3 posto BDP-a.

Vlada je počela razgovore s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o modifikaciji fiskalnog pravila koje Hrvatska zbog petogodišnje recesije vrlo teško može ispuniti, izjavio je ministar financija Slavko Linić nakon današnjeg sastanaka sa zamjenicom generalne direktorice MMF-a Nemat Shafik u Banskim dvorima.

Počeli smo razgovore s MMF-om da zajedno s njihovim fiskalnim uredom pokušamo unaprijediti model fiskalnog pravila u Hrvatskoj, uvažavajući petogodišnju recesiju i dosta žestoke zahvate u smanjenju rashoda u prošloj godini, rekao je Linić novinarima.

Hrvatska je svjesna da se pravila moraju poštivati, mi samo govorimo o neprilagođenosti našeg fiskalnog pravila uvjetima recesije i želimo da nam institucija koja poznaje fiskalna pravila širom svijeta pomogne pronaći bolji model, poručio je Linić. Fiskalno pravilo traži da se ukupni rashodi općeg proračuna, kao udjel u BDP-u, smanje za najmanje jedan postotni bod godišnje. Kada nema gospodarskog rasta, smanjenje rashoda za jedan posto kroz neko vrijeme donosi više štete nego koristi. Očito je to u Europi drukčije i kvalitetnije riješeno, jer se mora uvažavati probleme koje izaziva restrukturiranje pojedinih tvrtki i gospodarskih grana, te u tom dijelu naći formule koje će olakšati stanje, ističe ministar financija.

Na današnjem sastanku nije se razgovaralo o mogućem aranžmanu s MMF-om jer to u ovom trenutku Hrvatskoj nije potrebno. Vlada može zatraži aranžman ako bi imala problema u upravljanju javnim dugom, no kako nemamo posebnih teškoća u servisiranju dugova o aranžmanu s MMF-om još ne razmišljamo, rekao je Linić.

Nemat Shafik boravi u Hrvatskoj u sklopu posjeta zemljama za koje je zadužena u namjeri upoznavanja s predstavnicima izvršne vlasti, središnje banke, sindikata i poslodavaca. Tako tijekom današnjeg posjeta Hrvatskoj razgovara s predstavnicima vlasti, HNB-a, bankarskog sektora, sindikata i poslodavaca kako bi MMF vidio postoji li suglasnost oko modela konsolidacije Hrvatske te kako bi ocijenio Vladine programe za fiskalnu konsolidaciju, mogućnost razvoja i kontrole javnog duga.

Linić se pritom pohvalio kako je Vlada lani, neovisno o gospodarskom padu, uspjela smanjiti proračunski deficit s više od 5 posto na 3 posto BDP-a i zadržati javne financije pod kontrolom.

Na novinarsko pitanje o rješavanju problema privatizacije brodogradilišta, Linić je izrazio uvjerenje da će prije kraja svibnja biti potpisani ugovori za sva tri brodogradilišta – Brodosplit, 3. maj i Brodotrogir.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ČAČIĆEVI DEČKI UDVOSTRUČILI BROJ ZAPOSLENIH I SPISKALI 14 MILIONA KN NA PLAĆE :

Čačićevi dečki spiskali 14 milijuna kuna na plaće?

New Report

Close