Linić: Bankari će rat koji su započeli morati završiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2013. u 10:28
Slavko Linić; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija rekao je da se ne predomišlja oko ograničavanja minusa po tekućem računu.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako ne razmišlja o odustajanju od zakonskog prijedloga kojim bi se ograničili minusi po tekućim računima građana te prozvao banke za "prljav posao" kojim taj prijedlog žele spriječiti. "Nit' se predomišljam, niti o tome razmišljam", rekao je novinarima uoči sjednice Vlade ministar Linić opovrgavajući time neke novinske napise kako razmišlja o odustajanju od zakonskog prijedloga kojim bi se visina minusa po tekućim računima građana ograničila na iznos jedne mjesečne plaće.

"Naša je obveza da pokušamo regulirati odnos građana i banaka. A kao što vidite, banke su toliko nesretne, nezadovoljne da zakon koji još nije ni krenuo prema vladi pokušavaju osporiti i boriti se protiv njega. Prema tome, sve ovo što čitate je rezultat prljavog posla banaka", ustvrdio je Linić. Smatra kako to samo znači da je Ministarstvo financija dobro osmislilo prijedlog te odlučilo kontrolirati što banke rade i što građanima oduzimaju.

"Rat koji su započele morat će i dovršiti", poručio je Linić bankama uvjeren da će u tom ratu izgubiti banke. Linić kaže i kako bankari imaju dovoljno novaca da plaćaju pojedine ekonomiste koji onda pokušavaju njihove zarade "pravdati s ekonomskim logikama, potrošnje, nepotrošnje…" "Samo neka troše novce, ali to znači, ako troše novce, mi ćemo se pobrinuti da ih ne mogu uzimati građanima", poručio je ministar financija.

Odbacio je mišljenja bankarskih krugova da građani neće biti u mogućnosti u roku od godinu dana dovesti u red svoje osobne financije te da će se zbog smanjenja minusa na tekućim računima smanjiti osobna potrošnja, a država i dalje tonuti. "Očito da se bore za svoje interese, a to znači da puno uzimaju građanima i to je razlog zašto šire ovakve priče", rekao je Linić.
Poručio je kako će Ministarstvo financija prikupiti dosta podataka i njima pokušati voditi polemiku s bankarskim sustavom. "A ne plašeći građane i ne na taj način da širimo neistine kroz medije. Po tome se razlikujemo", naglasio je ministar financija.

Podaci se prikupljaju i bit će poznati kad predložimo zakon, rekao je Linić dodajući da će Ministarstvo financija imati dovoljno materijala da ih prezentira javnosti i nastavi polemiku. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak novinarima je kazao da HNS o tom prijedlog još nije ozbiljno razgovarao. "Treba vidjeti prijedlog, a ja mislim da je to dosta rizičan prijedlog, s puno mana i puno prednosti. Ako ga se dobro strukturira, možda ima neki smisao. Ali, mislim da je ipak dosta, dosta rizičan", rekao je.

Komentari (4)
Pogledajte sve

I država nas opet gleda kao skupinu blesave djece koja se ne zna brinuti o sebi niti promišljati.

Ovdje su se stvarno pobrkale stvari. Državu smo mi stvorili i ona je tu radi nas a ne mi radi nje!


Država dere građane i uništava poduzeća s kamatom od 12 %[/b]

Bas, pogledajte koje su kamate kad nesto dugujete drzavi… niti lihvari ne nude takve… drzava placa s velikim odgodama, katkada mozda niti ne plati. Ogroman nered, u zdravstvu se ne placa godinama.

Linic nama uvodi disciplinu? Sto je slijedece? Puhni zrak u balon, pa mi reci kolko smijem udahnuti? Novi porezi? Meni se cini da se nama skrecu pogled sa stvari koje su bitne…

Ovo sto se sada radi, to su neke komunisticke ideje komandne ekonomije. odredi kamate, odredi zaduzenja, odredi x ili y… DA li u Ustavu RH pise da smo TRZISNA ekonomija? Zasto nam vlada svima en odredi preko noci skok placa na 2000eur i 1% kamata na kredu svima? Pa mozemo nastampat kune i eto… sve je ovo jeftina politicka demgogija. A kad nemozes rijesiti nikakve probleme u drzavi, onda izmisljaj neprijatelje… eto.

Medjutim, ovo ce ici samo jos kratko, gladan, zedan i bijesan narod neznam kolko ce… samo se sjetite kako je tucnjava bila za koru kruha i grah kad se dijelilo, a tada je jos bilo puno bolje nego sada. Postajemo kao neka africka zemlja, sora za kruh i zlicu graha…

Država dere građane i uništava poduzeća s kamatom od 12 %[/b]

New Report

Close