Likvidacija jeftinija i brža, u 250 dana

Autor: Suzana Varošanec , 08. srpanj 2015. u 22:00
Cilj je poduzetnicima sniziti troškove i uštedjeti vrijeme /FOTOLIA

Troškovi likvidacije za j.d.o.o. bili bi oko 600 kn, a za d.o.o. bi, ako je temeljni kapital 20 tisuća kuna, iznosili 2500 kn.

Tvrtkama bez dugova, čiji vlasnici ne žele više poslovati, stiže opcija brzog izlaska s tržišta.

Novo rješenje za likvidacije resora ministra Orsata Miljenića u funkciji je razvoja tržišta s naglaskom na pravodobnom odlasku. Tome bi trebao poslužiti financijski poticaj za članove društva da ne izbjegavaju donošenje odluke o prestanku poslovanja jer im je likvidacija preskupa. Zajedno s izmjenama ostalih propisa i privremenom javnobilježničkom tarifom troškovi likvidacije za j.d.o.o. smanjili bi se više od 90% – iznosili bi oko 600 kuna. Za d.o.o.-e smanjenje bi iznosilo 8000 kn, a ako je temeljni kapital 20 tisuća kuna iznosilo bi 2500, pa bi ti troškovi bili niži 70%. Ujedno će se smanjiti pritisak na trgovačko sudstvo u pogledu brisanja tvrtki po službenoj dužnosti, što je velika stvar jer je dosad izbrisano 40-ak tisuća subjekata.

U Hrvatskoj se godišnje vodi oko 700 novih postupaka likvidacije, a objavi oko 2500 oglasa te vrste. Troškovi objave iznose 1600 kuna, no po novome stajat će 100 kuna sudske pristojbe jer se predlaže objava na mrežnim stracima suda, a ne u Narodnim novinama. Umjesto tri objave poziva vjerovnicima, predlaže se jedna, uz mogućnost da u jednoj javnobilježničkoj ispravi bude sve sadržano. Ukupno se postupak skraćuje s 450 na 250 dana, a vjerovnici bi imali dva mjeseca umjesto 6 za prijavu tražbina. U Narodnim novinama godišnje se objavi oko 45 tisuća oglasa koji se tiču sudskog registra, od čega 40 tisuća objavljuje sud, a cijene su od 200 do 900 kn. Po novome bi cijena bila nula kuna kad ih objavljuje sud, dok bi za objave obavijesti društava trošak bio isto 100 kuna.

To je tek dio novosti iz zakonskog paketa promjena koji je priredio resor ministra pravosuđa. Tiču se statusnih i registarskih stvari te potencijalno tangiraju 145 tisuća subjekata. Cilj je svih intervencija u propise o trgovačkim društvima, sudskom registru i sudskim pristojbama smanjenje troškova i štednja vremena poduzetnicima. Obavijesti koje su poduzetnici dužni objaviti, primjerice, poziv na glavnu skupštinu, više se neće objavljivati u Narodnim novinama nego na internetskim stranicama sudskog registra po 100 kuna.

Novost je i mogućnost plaćanja sudskih pristojbi u gotovom novcu i za iznose manje od 100 kuna te kartično plaćanje. Zbog izbacivanja NN-a iz procedure oglašavanja, i troškovi osnivanja za j.d.o.o.-e smanjit će se s 800 kn na 600 kn, a za d.o.o. bit će jeftiniji za oko tisuću kn i iznosit će oko 2000 kn jer otpada trošak oglasa u NN-a od 900 kn. Trošak promjene predmeta poslovanja također će se smanjiti za 900 kn, sad je ukupni trošak 2500 kn, a bit će 1600. Pored 1070 dioničkih društava, u RH posluje 93% d.o.o.-a, i to 115 tisuća 'običnih' te oko 19 tisuća j.d.o.o.-a, koji su i dosad brzo i jeftino nastajali, dok će uskoro osnivači imati još niži trošak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close