Lalovac najavio tri mjere za rast

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2014. u 16:14
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Trebamo drukčiju logiku temeljenu na mogućnosti privrede i učinkovitijoj javnoj upravi, smatra Lalovac.

Strukturne reforme na rashodovnoj strani proračuna, nastavak rasterećenja bruto cijene rada i stabilan porezni sustav tri su mjere za poticanje investicija i gospodarskog rasta, koje je danas najavio ministar financija Boris Lalovac na radnom ručku u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Te bi mjere, po njegovim riječima, trebale ojačati privatni sektor i kućne budžete građana i pridonijeti promjeni dosadašnje koncepcije proračuna koji je oblikovan tako da su se najprije utvrđivali rashodi.

Trebamo drukčiju logiku temeljenu na mogućnosti privrede i učinkovitijoj javnoj upravi, smatra Lalovac. Upozorava da je uz sadašnju stopu zaposlenosti neodrživa situacija u kojoj ukupni javni sektor samo na plaće i hladni pogon troši 55 milijardi kuna godišnje, što financiraju građani i poduzetnici iz visokih poreza.

Porezna reforma koja slijedi po njegovim riječima trebala bi promijeniti situaciju u kojoj, kako je rekao, radnik dobija malo, poduzetnik plaća puno, a razlika odlazi u financiranje javnog aparata.

Ističe da promjene neće biti provedene po linearnom načelu jer to ne bi dovelo do povećanja efikasnosti javne uprave. Kaže da se kod reforme rashodne strane proračuna treba voditi računa o tome jesu li pojedini troškovi produktivni ili ne.

Iz proračuna bi se u budućnosti moralo financirati ono što donosi gospodarski rast, kao što su obrazovanje, razvoj i inovacije, kaže Lalovac.

Govoreći o poreznoj politici, najavio je rasterećenje dohotka spomenuvši da je sadašnje oporezivanje rada po stopi od 40 posto već za dohodak od 8.800 kuna, nestimulativno za ulagače.

U kontekstu porezne stabilnosti, rekao je da će ostati olakšice za reinvestiranu dobit.

Lalovac smatra da će se, u slučaju provedbe mjera koje je najavio, otvoriti mogućnost smanjenja stope PDV-a. To će, kako je rekao, ovisiti prije svega o ekonomskim mogućnostima zemlje kazavši da ćemo još dosta dugo rupu od 18 milijardi kuna godišnje za mirovine morati financirati iz visokog PDV-a.

Pozornost novinara na današnjem radnom ručku izazvala je posve neobična situacija da ministar kritizira svoje najbliže suradnike, k tome one nazočne. Tako je Lalovac u odgovoru na opasku jednog od sudionika skupa da se natječaj za koncesije za rad špediterskim tvrtkama na graničnih prijelazima ne provodi u potpunosti prema zakonu, kazao da je to konkretan slučaj kojim se on, da administracija u kojoj su i pomoćnici i zamjenici ministra funkcionira kako treba, ne bi trebao baviti.

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović na to je odgovorio da je natječaj u tijeku i da će svi koji eventualno ne budu zadovoljni, moći podnijeti žalbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close