Kupac Badela 1862 bit će gazda domaćih žestica

Autor: Božica Babić, Jadranka Dozan , 24. svibanj 2016. u 22:01
U igri Ante Raspudić, Marinko Zadro, Svjetlan Stanić i slovački St. Nicolaus/Fotolia

Meteorovo vlasničko preslagivanje, prelazak Darka Kneza od Todorića k Raspudiću, signal je da je najbliže Badelu 1862 đakovačka grupa.

Čak četiri pisma namjere strateških investitora mogla bi biti nagovještaj da će Badel 1862 za koji mjesec napokon dobiti i jak financijski impuls u provedbi procesa restrukturiranja u sklopu predstečajne nagodbe. Njihova struktura pritom nameće dva scenarija: prvo veliko okrupnjavanje na domaćem tržištu pića ili ulazak stranog igrača koji bi pritom preuzeo i ulogu lidera. Uz đakovački Meteor Ante Raspudića, tvrtku Oštrc Marinka Zadre te splitsku Stanić grupu Svjetlana Stanića, interes za strateško partnerstvo u Badelu iskazao je i vodeći slovački proizvođač alkoholnih pića, St. Nicolaus.

Slovački je pandan Badela među kandidatima koji su pokazali inicijalno zanimanje za ulaganje oko 150 milijuna kuna i najveće iznenađenje otvaranja neobvezujućih ponuda. Jer, dio domaćih je, poput Raspudića nedavno, i jasno iskazao apetite prema Badelu, a oni koji to i nisu učinili kandidaturom nisu jako iznenadili jer u svom proizvodnom portfelju već imaju veći ili manji udjel proizvodnje pića. Imajući u vidu da bi preuzimanjem Badela svaki od njih zadominirao domaćim tržištem proizvodnje (alkoholnih) pića, domaći trokut nudi čak i intrigantniji "štof" za razvijanje mogućih scenarija konsolidacije u tom biznisu. Među ostalim, u tom su smislu poticajne i neke vlasničke i kadrovske premetaljke koje bi se mogle iščitati i kao znakoviti signali tržišnog preslagivanja.

 

11milijuna

kuna dobiti iskazao je Badel 1862 nakon 6 gubitaških godina

Vlasnik Meteor grupe Ante Raspudić u portfelju već drži 'mali' dio bivšeg Badela, koji sjedište sada ima u Sisku, a bavi se proizvodnjom jakih alkoholnih pića i octa, pa ocjenjuje kako je ponovno spajanje dviju tvrtki pravo rješenje koje jamči optimalan sinergijski učinak u budućem tržišnom pozicioniranju. "Badel Sisak i Badel 1862 svojedobno su bili jedna tvrtka, a onda ih je netko razdvojio. Smatram da je bolje ponovno udružiti poslovanje nego se tržišno natjecati. Kao konkurenti koji se nadmeću jedan protiv drugoga ostavljamo veći prostor inozemnim multinacionalkama koje će to i te kako znati iskoristiti", rekao je za Poslovni dnevnik najavljujući ponudu. Raspudić je ovaj tjedan ponovno iznenadio javnost.

U svoju obiteljsku tvrtku, Meteor grupu, primio je partnera kojemu je prepustio vlasnički udjel od 25 posto. Kako je riječ o menadžeru Darku Knezu, koji je stasao u Agrokoru, gdje je posljednjih osam godina vodio Upravu Konzuma, za pretpostaviti je da Raspudić ozbiljno računa kako ima izgleda u portfelj staviti i 'veliki' Badel koji bi vjerojatno vodio Knez. Svjetlan Stanić, vlasnik Stanić grupe, koji je 2013. od Agrokora otkupio brend i proizvodnju Juicy sokova, navodno za  360 milijuna kuna, ocjenjuje kako je još prerano za bilo kakve komentare. Ipak, dodaje, misli da je "predao vrlo kvalitetnu ponudu", no hoće li je država kao vlasnica Badela prepoznati nije htio špekulirati.

Budući da već proizvodi sokove, asortiman Badela odlično se uklapa u njegove dugoročne planove, smatra Stanić. Marinko Zadro, čija je tvrtka Oštrc polovicom travnja privela kraju trakavicu oko ulaska u Dalmacijavino,  za koji je dao 70 milijuna kuna, ne skriva ambiciju za okrupnjavanjem vinarskog segmenta. Poslovnom dnevniku nedavno je otkrio kako je pogled najprije bacio na vinarije u susjedstvu, Vinoplod iz Šibenika i Vrgorku iz Vrgorca. "Nije nužno preuzimanje, moguća je i suradnja", naglasio je navodeći kako u Drnišu do kraja godine namjerava izgraditi najsuvremeniju vinariju kapaciteta tri milijuna litara. I Badel se potpuno uklapa u Zadrinu poslovnu priču, osim u vinarstvu Dalmacijavino i Badel imaju podudarnu proizvodnju i kod jakih alkoholnih pića.

Sva tri lokalna kupca, s obzirom na komplementarnost njihova asortimana s Badelovim proizvodnim programom, ozbiljni su igrači. Jedan član povjerenstva koji je vidio što kupci nude komentirao je samo sljedeće: "Ima teških i manje teških ponuda."  Zadržavanje osnovnog poslovanja, ne samo kroz brendove nego i na svim sadašnjim lokacijama gdje Badel posluje, i to najmanje pet godina od dana pravomoćnosti predstečajne nagodbe, svih zaposlenih najmanje dvije godine te strategije i biznis plana za pet godina koji jamče održivost nastavka poslovanja, neki su od kriterija koje kupci moraju ispuniti.  Četiri ponuđača ulaze u daljnji postupak. Zanimljivo je da je već prilikom objave uvjeta u pozivu investitorima istaknuto kako Badel pridržava pravo izbora strateškoga investitora bez posebnog obrazloženja.

Slovački zamah

J&T banka povukla druge 
Najpoznatiji među brendovima St. Nicolausa, s proizvodnim pogonima u dva grada (Liptovský Mikuláš i Leopoldov), su Nicolaus Votka, gorki biljni liker Demänovka ili voćne rakije Jubilejná. Kako se ističe na internetskoj stranici kompanije, osim vlastitih robnih marki tvrtka je i distribucijski partner više stranih brendova alkoholnih pića i vina. Uz prodajna predstavništva u Češkoj i Mađarskoj, proizvode izvoze, kažu, od Poljske do Meksika ili Indije. Slovački su investitori u Hrvatskoj proteklih nekoliko godina prisutniji nego prije, što se nekako poklapa s ulaskom tamošnje J&T banke na naše tržište (preuzimanje Vaba banke). Izravna inozemna ulaganja iz Slovačke u FDI-ima veoma mršavoj godini za Hrvatsku lani su iznosila solidnih 35 milijuna eura, a od 148 milijuna eura registriranih direktnih ulaganja iz Slovačke u protekle 23 godine, čak 92,4 milijuna eura realizirano je u posljednje tri godine.

Napokon dobit

Badel je, inače, lani povećao prodaju i ukupne prihode (sa 352 na 365 mil. kn), a kako je istodobno smanjio rashode (sa 387 na 354 mil.) nakon višegodišnjeg gubitaškog niza za 2015. je napokon iskazao dobit, i to 10,2 milijuna kuna, odnosno 11,2 na razini grupe. Međutim, s obzirom na akumulirane prenesene gubitke (premašuju 400 mil. kuna) stavka kapitala i rezervi i dalje je negativna, samo manje nego godinu prije (-20 prema -28 mil. kuna).    

Komentirajte prvi

New Report

Close