Kreće “Tjedan mirenja” i besplatnog rješavanja sporova

Autor: Suzana Varošanec , 13. listopad 2014. u 11:13
Photo: Borna Filic/PIXSELL

“Tjedan mirenja”, uz edukaciju i upoznavanje s prednostima izvansudskog rješavanja sporova, i ove godine pruža inače izvanrednu mogućnost besplatnog rješavanja sporova.

"Tjedan mirenja", uz edukaciju i upoznavanje s prednostima izvansudskog rješavanja sporova, i ove godine pruža inače izvanrednu mogućnost besplatnog rješavanja sporova. U razdoblju od 13. do 17. listopada 2014. godine, naime, Hrvatska udruga za mirenje drugu godinu za redom organizira ovaj projekt, pa sve zainteresirane strane koje zatraže pomoć u rješavanju svojih sporova, bilo sudskih ili osobnih, dobit će savjetovanje i pomoć pri rješavanju od strane udruge u potpunosti bez naknade. Prošle godine je tako desetak sporova prijavljeno za proces mirenja u sklopu projekta, a hoće li interes biti veći u šestoj godini recesije, uskoro će se biti poznato. 

Kroz čitav tjedan biti će održane radionice i okrugli stolovi o procesu mirenja kao sporazumnom načinu rješavanja sporova, od korporativnih pa sve do obiteljskih.  Sve radionice, okrugli stolovi i predavanja su besplatni i svi zainteresirani mogu prisustvovati. U  četvrtak 16. listopada u Novinarskom domu svečano će biti obilježen Svjetski dan rješavanja konflikata ili sukoba, koji se svakog trećeg četvrtka u listopadu  u već tradicionalno obilježava u svijetu. Tamo će se naći hrvatska medijacijska zajednica koja posredstvom Hrvatske udruge za mirenje uključujući i njezinog predsjednika mr. Srđana Šimca, suca Visokog trgovačkog suda, u domaćoj, također konfliktnoj društvenoj zajednici, među građanima i organizacijama uključujući i državna tijela, već godinama promovira mirenje i afirmira vještine komunikacije, nekonfliktnog dijaloga, razumijevanja i tolerancije. 

Europska unija u posljednjih nekoliko godina svojim je direktivama utjecala na razvoj mirenja, odnosno medijacije u pravosudnim sustavima svih svojih članica, a ovaj je projekt organiziran uz podršku Ministarstva pravosuđa, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva gospodarstva te Grada Zagreba. 

Komentirajte prvi

New Report

Close