Koncesionar ZAIC preuzima ZL Zagreb u srijedu ili četvrtak

Autor: Darko Bičak , 03. prosinac 2013. u 16:22
S. Hajdaš Dončić

Preuzimanje odgođeno za dva dana zbog štrajka.

Iako je prije mjesec dana bilo potvrđeno da će francuski koncesionar ZAIC preuzeti upravljanje Zračnom lukom Zagreb 2. prosinca, jučer se ipak to nije dogodilo.

Službeno se nitko nije oglasio s konretnim razlozima za odgodu, no novi rok je srijeda ili četvrtak, dakle 4. ili 5. prosinca. Naime, neslužbeno se na Plesu doznaje da bi koncesija trebala postati operativna u četvrtak, no iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture su došle najave da bi to trebalo biti ipak u srijedu. Kao razlog za ovu odgodu i jedni i drugi navode probleme s papirologijom jer je sve bilo usporeno usljed nedavnog štrajka zaposlenika ZL Zagreb. Francuzi su prema prvobitnom planu koncesijskog ugovora upravljanje Plesom trebali preuzeti najkasnije u travnju ove godine.

No, došlo je do osmomjesečne odgode, a Vlada je nedavno i promjenila koncesijski ugovor prema kojem će se ZAIC privremeno poštedjeti plaćanja koncesijske naknade do tri godine u slučaju više sile ili pada prometa. Christophe Petit, direktor razvoja Bouygues Batiment Internationala i predsjednik Uprave konzorcija ZAIC, kazao je nedavno za Poslovni dnevnik da je u potpunosti zatvorena financijska konstrukcija od 300 milijuna eura za projekt novog putničkog terminala u Zagrebu te da bi građevinski radovi trebali započeti već u prvom kvartalu 2014. godine. U konzorciju ZAIC je i hrvatski Viadukt.

Komentirajte prvi

New Report

Close