Končar dobio dva ugovora za HEP-ove male hidroelektrane

Autor: Darko Bičak , 27. studeni 2013. u 22:00
Mini hidroelektrana Pleternica, vrijedna pet milijuna kuna, otvorena lani još je jedan projekt na kojem je radio Končar/Dušan Mirković/PIXSELL

Derivacijska HE na Cetini, čiji je rok gradnje 20 mjeseci, proizvodit će godišnje do devet milijuna kilovatsati električne energije.

Zajednica ponuditelja koju čine Končarova društva Inženjering za energetiku i transport te Elektronika i informatika dobila je ugovor od HEP Proizvodnje za gradnju Male hidroelektrane (MHE) Prančevići.

Ta derivacijska hidroelektrana, udaljena od brane, bit će smještena na desnoj obali rijeke Cetine, sa strojarnicom u neposrednoj blizini brane Prančevići (HE Zakučac), iz čije akumulacije će i crpiti vodu za svoje turbine. Predviđeni rok gradnje je 20 mjeseci, a ugovor, uz proizvodnju, montažu i puštanje u pogon kompletne elektrostrojarske opreme, obuhvaća i sve potrebne građevinske radove. Kako objašnjavaju u Končaru, zamisao o gradnji MHE Prančevići, instalirane snage 1,15 megavata (MW), temelji se na iskorištenju hidropotencijala biološkog minimuma iz akumulacijskog bazena Prančevići koji se stalno ispušta u prirodno korito rijeke Cetine.

 

Kolić

U malim projektima građevinski radovi određuju dinamiku izgradnje

Elektrana će godišnje proizvoditi do devet milijuna kilovatsati (kWh) električne energije. U strojarnici će biti smještena jedna proizvodna jedinica – Francis turbina s horizontalnim vratilom i sinkroni generator. Proizvedena energija će se predavati u distribucijsku 10-kilovoltnu mrežu. Elektrana neće imati stalnu posadu, već će biti automatizirana i daljinski vođena s brane Prančevići, iz upravljačnice HE Zakučac i iz Centra sliva rijeke Cetine. Nakon agregata biološkog minimuma na HE Lešće, to će biti drugi agregat HEP Proizvodnje sa statusom povlaštenog proizvođača električne energije – poticajna cijena električne energije. Uz taj ugovor, Končar inženjering za energetiku i transport potpisao je potkraj rujna i ugovor za revitalizaciju agregata C na HE Varaždin – agregat biološkoga minimuma instalirane snage 580 kilovata.

Taj se projekt odnosi na zamjenu cjelokupnoga starog agregata novim, koji je koncipiran na način da se pored cijevne turbine s reduktorom ugrađuje i vertikalni generator. Ugrađuje se, usto, nova oprema za upravljanje, a na ostaloj opremi vezanoj uz taj agregat rade se poslovi revitalizacije. Na oba projekta bit će angažirana i ostala Končarova društva.Prije godinu dana, Končar je pustio u rad malu hidroelektranu na rijeci Orljavi u Pleternici, u Požeško-slavonskoj županiji. Posrijedi je bio pet milijuna kuna težak projekt koji je sa 60 posto bespovratnih sredstva pomogao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a još sa 500 tisuća kuna i Ministarstvo gopodarstva.

Ostatak je financirala Općina Pleternica povoljnim kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). MHE Pleternica snage 220 kilovata (kW) proizvodit će dovoljno struje da se pokriju godišnji troškovi javne rasvjete toga grada, odnosno svih 38 naselja pleterničkoga područja. Hidroelektranu je po principu "ključ u ruke" realizrao Končar uz pomoć lokalnih tvrtki Presoflex Gradnja i Magma. Kako objašnjava Marin Kolić, direktor poslovne jedinice koja je realizirala projekt u Končar INEM-u, oni su se u projekt MHE Pleternica uključili u drugoj fazi, nakon temeljnih građevinskih radova. Upravo su građevinski radovi ono što u takvim malim projektima određuje dinamiku gradnje jer je sama montaža opreme relativno brži i jednostavniji dio posla. 

Komentirajte prvi

New Report

Close