‘Konačno moramo početi raditi i donositi odluke’

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 09. lipanj 2016. u 09:53
Todorić je istaknuo kako s Vinkom zaključuju investicije od 6 milijardi kuna u Hrvatskoj

Političkih borbi uvijek je bilo i bit će. One su potpuno normalne, poručio je prvi čovjek Agrokora.

Svi smo uzbuđeni oko naše političke situacije, "zabavljamo" se hoće li se koalicija dogovoriti ili ne. Političkih je borbi uvijek bilo i bit će, one se dešavaju i ja bih rekao potpuno su normalne. No ono što mi kao poduzetnici ne prihvaćamo jest da imamo problema po pitanju nalaženja radnika za turizam, građevinarstvo, trgovinu…

Iz zavoda za zapošljavanje dobili smo 4000 adresa, od kojih nam se javilo 200 nezaposlenih, a od njih je ostalo raditi samo 40 ljudi. Na burzi je i 3000 kuhara, a mi za naše hotele nismo uspjeli nijednog dobiti pa pozivam medije neka rasvijetle takve slučajeve, u čemu je problem, kako je tako puno nezaposlenih, a nitko neće ni raditi ni djelovati. Poručio je to čelnik Agrokor koncerna Ivica Todorić nakon jučerašnjeg potpisivanja joint venture ugovora s belgijskim Ardom, najvećih europskim proizvođačem zamrznutog voća, povrća i začinskog bilja. Ugovorom vrijednim gotovo 400 milijuna kuna dvije su kompanije postale ravnopravni vlasnici tvrtke Vinka, s ciljem da ta vinkovačka tvrtka postane vodeći proizvođač zamrznutog voća i povrća u istočnoj Europi.

Uz značajnu investiciju u povećanje proizvodnih kapaciteta, proizvodnja bi se u narednom razdoblju u Vinki trebala učetverostručiti – sa 15 na 60 tisuća tona godišnje, čime bi se otvorio i veliki broj radnih mjesta, direktno 100-tinjak, a indirektno i više od 1000. Za Ardo pak, koji već ima 200-tinjak pogona od prerade do pakiranja i distribucije u Europi, ugovor predstavlja dalji razvoj poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi i snažnu proizvodnu bazu s jakim i respektabilnim lokalnim partnerom. Agronomski potencijal Agrokora s jedne strane i Ardovo industrijsko znanje s druge strane stvorit će vodeću proizvodnju u istočnoj Europi. Mi vjerujemo u snažan poljoprivredni potencijal doline Dunava.

Kombinacija proizvodnje dvaju tvornica – Vinke i postojeće Ardove austrijske tvornice u ovoj plodnoj dolini, stvorit će komplementarni asortiman za istočno europsko tržište", kazao je Bernard Haspeslagh, operativni izvršni direktor tvrtke Ardo, koja je u proteklih godinu dana, koliko su trajali pregovori, ostala zadivljena dolinom Dunava i njezinim potencijalima, te Agrokorom kao obiteljskom kompanijom s jasnom vizijom budućnosti. Todorić ističe kako je Agrokor u Vinku dosada uložio gotovo 200 mil. kuna, kompanija je restrukturirana financijski i poslovno. Zajedno s Ardom Agrokor će podići proizvodnju i zaposlenost kroz otvaranje više od 100 radnih mjesta, a posebno je važno napomenuti da će cjelokupno povećanje proizvodnje biti namijenjeno izvozu i da će tako hrvatski proizvod biti plasiran na 60 tržišta na kojima je prisutna tvrtka Ardo.

"To je velika prilika za domaću proizvodnju i za naše kooperante kojima se time otvaraju nova tržišta. Naš plan je da trenutna suradnja s 80 kooperanata realizacijom ove investicije preraste u suradnju sa 300 kooperanata čime će se ukupna proizvodnja odvijati na tisuće hektara zemlje", rekao je Todorić. "Političkih borbi uvijek je bilo i bit će. One su potpuno normalne. Želio bih kazati jednu drugu stvar, ono što mi poduzetnici ne prihvaćamo i što bismo drugačije radili – dođe nova vlast i onda im treba 100 dana. Rade neke strategije, ovamo – onamo i dok to sve izvrte, prođu četiri godine. Iza nas je 25 godina i svi znamo što treba raditi. Konačno moramo krenuti raditi", rekao je, ističući probleme sa selom, neefikasnom državnom administracijom, povlačenjem novca iz EU fondova…

"Raspiše se natječaj, dobijete posao i onda on propadne. Nismo dovoljno pripremljeni. Treba napraviti da se to radi na pravi način i to pod hitno, preko noći. Imamo toliko novca u raznim fondovima, u kojima samo leže, a mi trebamo investicije. Trebamo početi donositi odluke. Angažirati se u provođenju odluka u interesu države", rekao je Todorić, ističući kako su s Vinkom zaključili investicije od 6 milijardi kuna u Hrvatskoj.

"Išli smo svugdje gdje su nas zvali i trebali, od Neretve, Istre, krapinskog i dubrovačkog zaleđa do Vinkovaca, Belja… Ovdje je od davna bila velika investicija koja se decenijama nije pokrenula te Agrokor nije imao drugog izlaza nego da i tu pomogne. Uložili smo ozbiljne novce, doveli smo najvećega europskog trgovca koji će nam otvoriti tržišta. Do sad je procijenjeno da imamo odličnu kvalitetu proizvoda i nadamo se jednom novom investicijskom zamahu, jednoj novoj proizvodnji i uz to novom zapošljavanju, novom potencijalu za naše kooperante, novom punjenju državnog proračuna i ponosni smo što smo imali priliku da sve ovo ponovno pokrenemo", rekao je Todorić.

Bit će ponos Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj, dodao je, ističući kako je samo u Vukovarsku županiju Agrokor uložio oko 1,5 do 2 milijarde kuna. "Mi moramo početi raditi, a sad, hoće li se mijenjati politika, ne bih tome pridavao toliko pozornosti.  avno da to nije nevažno jer može utjecati na odgađanje ovoga ili onoga, na neke rejtinge, što nije ugodno, ali se to svugdje dešava. Ali idemo početi donositi odluke i jače se angažirati u sprovođenju interesa države, a to su investicije i zaposlenost. Politika je ovakva ili onakva, ona će se mijenjati i sve će se to uštimati kako treba, ali nije dobro da mi ne pokrenemo ono što stvarno hrvatska posjeduje i ima, a može značiti za njihove građane, bolji život i bolju perspektivu", rekao je Todorić.

Komentari (5)
Pogledajte sve

tako je gospon Ivica, dosta je bilo lopovluka i bogaćenja na tuđoj grbači, donesite odluku o povećanju plaća radnicima na 80% od Lidlovih

Todoriću, prije 3 godine se je za jednu plaću u trgovini Konzuma moglo kupiti 500 kg banana, danas 250kg!

No, da se Pero kojim slučajem koristio podatcima iz lijevo orjentiranih smokvinih listova, onda bi ti brojke štimale, a?

Tako je Pero, očekujemo otvaranje radnih logora za preodgoj. Ne znam otkuda ti te cifre, valjda sa portala dnevno, hrvatsko slovo, wikipedia.

New Report

Close