Karamarko: Objava registra branitelja je suluda stvar

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2012. u 15:44
PXL

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko usprotivio se danas najavama iz vlade o objavi Registra hrvatskih branitelja, rekavši kako država ima mehanizme da i bez objave registra otkrije lažne branitelje.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko usprotivio se danas najavama iz vlade o objavi Registra hrvatskih branitelja, rekavši kako država ima mehanizme da i bez objave registra otkrije lažne branitelje.

„Mislim da će se opet stvoriti jedna medijska zabava, a to nije dobro. Država ima mehanizme da otkrije lažne branitelje i mislim da takve liste treba objavljivati, a ne ovo. Čemu to služi“, zapitao se Karamarko.

Registar branitelja, kazao je Karamarko novinarima u Hrvatskom saboru, u nekim državama spada u sferu vojne tajne, a njegova objava bila bi suluda stvar, poručio je.

„Najprije su objavljivali popis poreznih dužnika, dakle zabavljali medije i naciju, sada objavljuju branitelje, ne znam koga će još“, zapitao se Karamarko.

Po njegovom mišljenju trebalo bi objaviti listu onih koji su 25. lipnja 1991. izišli iz Sabora kada se izglasavala hrvatska neovisnost. „Nek objave svoje članove koji su bili članovi SK Pokreta za Jugoslaviju i to bi bilo zanimljivo vidjeti“, kazao je čelnik HDZ-a.

Upitan o medijskoj analizi obrazloženja jučerašnje presude bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, u kojoj se spominje i moguća odgovornost vrha stranke, Karamarko je odgovorio kako ne prihvaća nikakvu kolektivu odgovornost.

„Ja sam rekao u startu da kolektivnu odgovornost ne prihvaćamo definitivno. Pitanje je odluka gospodina Sanadera, koji svoju snagu nije crpio iz toga što je predsjednik HDZ-a nego predsjednik vlade. Vidio sam izjavu doktora Andrije Hebranga da Predsjedništvo o tome ništa nije znalo ni odlučivalo i sklon sam podržati ono što doktor Hebrang kaže“, rekao je Karamarko dodavši kako su takve tvrdnje isforsirane te da njima neki žele destabilizirati HDZ što, istaknuo je, neće uspjeti.

Karamarko je odbacio i tvrdnje ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanović a da su presuda Sanaderu kao i svi postupci koji se vode protiv HDZ-a dokaz da je vrh HDZ-a vodio kriminalnu politiku rekavši da „odbacuje takav primitivni govor“.

„Ako želimo na takav način razgovarati, možemo reći da je zločinačka organizaicija stranka koju njegova stranka nasljeđuje, mislim na SKH, od kojeg se nikada nisu distancirali, ni od ikona ni od djela te stranke. Prema tome možemo i tako razgovarati“, poručio je Karamarko.

Najavu srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića o šest novih slučajeva protiv hrvatskih generala zbog navodnih zločina u Oluji kao i da će od Haaškog suda zatražiti materijale protiv generala Mladena Markača i Ante Gotovine kako bi najvjerojatnije otvorili procese protiv njih, Karamarko je prokometirao rekavši kako se Srbija napokon mora suočiti s istinom i sa činjenicama.

„Srbija je agresor, velikosrpska politika je agresorska politika, oni su napali Sloveniju, Hrvatsku i BiH i nikakva pomirba neće biti postignuta na taj način da se izjednači krivica. Nismo svi jednako krivi. Dakle, agresor je kriv, a onaj na kojeg je izvršena agresija ne može biti kriv“, ustvrdio je čelnik HDZ-a.

Srbija se, kazao je, napokon suočava s tom činjenicom i to je za njih očito bolan proces.

Oni sad mogu raditi što hoće, Hrvatska je dobila svoje generale natrag doma, slobodne i nevine. Ono što oni tamo rade i što im se četničke horde valjalju po cestama, to je njihov problem, poručio je Karamarko.

Komentirajte prvi

New Report

Close