Kako se obračunava porez na autorske honorare

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2013. u 12:50
Ilustracija

Kada se ispune zakonske osnove za naplatu, i ista se naplati, autor je dužan po osnovi primljenih naknada platiti porez na dohodak.

U Republici Hrvatskoj autorska su prava zaštićena Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima (NN br. 167/03,79/07,80/11). Kako bi bila potpuno ispunjena pisana forma za isplaćivanje autorskog honorara, potrebno je imati zaključen između autora djela i naručitelja, te mora postojati račun koji je autor ispostavio naručitelju. Osim strogo formalnog načina, moguće je dogovor sklopiti i usmeno, pa bi naručitelj, sukladno propisima o autorskim i srodnim pravima, samo trebao sačuvati podatke o isporuci i dokaz o obavljenoj isplati honorara u svojoj evidenciji u slučaju kontrole ili druge potrebe.

Svakako, kada se ispune zakonske osnove za naplatu, i ista se naplati, autor je dužan po osnovi primljenih naknada platiti porez na dohodak. Porezna stopa za autorske naknade je 25 posto, a odnosi se na primitak koji je umanjen za 30 posto od porezno priznatog izdatka.Ukoliko se radi o honoraru za umjetničko ili kulturno djelo porezna osnovica je primitak umanjen za 30 posto  od porezno priznatog izdatka, te na to se dodaje još 25 posto neoporezivog dijela autorskog honorara za umjetničko djelo u skladu sa "Zakonom o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva" (NN br. 43/96,44/96). Dakle u tom slučaju je primitak umanjen za 55 posto.

Tako "odrezani" porez se plaća u roku od 15 dana od dostave rješenja obvezniku. Osim poreza na dohodak po "defaultu" dolazi i prirez porezu na dohodak kojim se puni lokalna ili područna (regionalna) blagajna. Prirez se obračunava na način da se iznos poreza na dohodak pomnoži sa stopom prireza koja je za svako mjesto propisano drugačije. Tako slijedi da Zagreb uobičajeno ima najveću stopu prireza od 18 posto, Makarska ima 10 posto zajedno sa Mljetom i Metkovićem, dok Beli Manastir, Motovun i Sveti Lovreč "uživaju" u plaćanju samo 1 posto prireza.

Bez obzira na relativno veliku stopu poreza, nadajmo se samo da će naplativih  autorskih djela biti što više u budućnosti, pa autori neće osporavati državi porez za dobra koji su ostvarili pod njezinom zaštitom.

SPECIJAL >> Povrat poreza, prijava poreza, porez na dohodak

Komentirajte prvi

New Report

Close