Jedina svrha je izračun pristojbi koje će naplatiti inspektori

Autor: Božica Babić , 15. studeni 2015. u 22:00
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina proizvođače hrane zatekao pravilnikom o visini pristojbi i naknada za službene kontrole/D. Jaramaz/PIXSELL

Umjesto ukidanja parafiskalnih nameta proizvođačima hrane nametnuta obveza koju nema nitko u EU.

Ovim postupkom Ministarstva poljoprivrede ukinuto je pravo na poslovnu tajnu, a vlasnicima veterinarskih stanica omogućen golem profit," tvrdi Milivoj Medven vlasnik Mesne industrije MM, odgovarajući na upit da prokomentira nedavno gospodarstvu nametnutu obvezu, provedbu aplikacije VETI 2.

Naime, u razdoblju žestokih rasprava vlasti i oporbe o tome koliko (ne)potrebnih (para)fiskalnih nameta opterećuje hrvatsko gospodarstvo rušeći mu u startu konkurentnost, Ministarstvo poljoprivrede instaliralo je 18. lipnja pravilnik o visini pristojbi i naknada za službene kontrole čiji je sastavni dio aplikacija za upis podataka o certificiranju i službenim kontrolama, nazvana VETI 2. Tvrtke koje se bave proizvodnjom hrane životinjskog podrijetla ili proizvode hranu za stoku dobile su obvezu primjene uz značajno povećanje i ljudskog angažmana i troškova već s prvim kolovozom 2015.

U izvješću Državne revizije o poslovanju Ministarstva poljoprivrede u 2014. stoji da prihodi od pristojbi i naknada vezanih uz veterinarstvo i ribarstvo iznose 45,6 milijuna kuna plus 41 milijun od službenih kontrola veterinarske inspekcije. Koliki će trošak VETI 2 uzrokovati tvrtkama naspram gotovo 87 milijuna kuna iz 2014. moguće je znati tek za godinu dana opstane li ovaj dvojbeni namet. U aplikaciju se u roku 24 sata moraju upisati brojni podaci o ulazu svih sirovina i otprema gotovih proizvoda za EU ili treća tržišta uz navođenje LOT broja i carinskih šifri. 

Toga nema nitko u EU
"Svakom inspektoru time su dostupni detalji koji spadaju u poslovnu tajnu. Nijedna članica EU nema takva pravila, mesnu industriju svuda nadziru isključivo državni inspektori plaćeni iz proračuna, zašto nas se ugrožava?" Ne krije ogorčenost Medven i navodi da iako zapošljava dva veterinara ima više od 200 tisuća kuna troška radi ove obveze. Nezadovoljan je i direktor bjelovarske Gale Jakov Ćorić.  "Tu naknadu doista ne bi trebali plaćati jer, tvrtke same u aplikaciju unose sve podatke koji su navodno, obrazloženo nam je, potrebni radi praćenja sljedivosti," kaže Ćorić.

 

Ćorić

Sami unosimo sve podatke u aplikaciju i taj trošak ne bi trebali plaćati

Očekuje kako će ga VETI 2 stajati oko 35 tisuća kuna s obzirom na godišnju proizvodnju oko 3000 tona konzumnih jaja. Tvrtke koje drže gotovo 90 posto proizvodnje stočne hrane (Belje, Žito, Koka, Fanon, Perutnina-Pipo i TSH) uz logistiku Hrvatske gospodarske komore uputile su ministarstvu prosvjednu notu (presliku nam ustupila jedna od njih) s argumentima koji osporavaju i pravilnik i VETI 2. Po EU Uredbi 178/2002, podsjećaju, tvrtke su jedine odgovorne za praćenje sljedivosti i uložile su golema sredstva u svoje sustave sigurnosti. Stoga je, ocjenjuju, nepotrebno da država uspostavlja paralelni sustav i to na trošak poduzetnika. Ističu da su pripravni na zahtjev mjerodavnih institucija uvijek dostaviti sve potrebne podatke baš kako to propisuje EU regulativa.  

I oni opominju da VETI 2 dovodi u opasnost poslovnu tajnu i stvara pretpostavke za neovlašteno raspolaganje informacijama koje su vlasništvo pojedine tvrtke, a ne države. Takav sustav nema ostalih 27 članica EU, a osim što ruši konkurentnost hrvatskih tvrtki diskriminira ih i ograničava u temeljnom postulatu EU o slobodi kretanja roba, upozoravaju proizvođači resornog ministra Jakovinu i navode da je sramotno da izvozni certifikat poskupljuje sa 80 na 150 kuna.  Je li podzakonski akt nazvan pravilnik o visini pristojbi i naknada za službene kontrole uveden radi nadzora sljedivosti ili pak financijske naknade, tko je odgovoran za sljedivost i je li prethodno obavljena analiza mogućih rizika i troškova kako za proračun tako i poduzetnike te mogu li se rezultati dobiti na uvid i je li VETI 2 na tragu EU prakse, pitali smo Ministarstvo poljoprivrede.

U dopisu koji je sadržavao gotovo deset tisuća slova bilo je mnoštvo načelnih pojašnjenja, no vrlo malo konkretnih detalja. Ipak, potvrđeno nam je da su za sljedivost odgovorne tvrtke dok VETI 2 ministarstvu služi za prikupljanje baze podataka koja je zapravo osnova za izračun pristojbi koje će naplatiti veterinarski inspektori. I doista u pravilniku stoji da su kriteriji za izračun naknada ne samo plaće osoba koje sudjeluju u službenim kontrolama već i naknade za djelatnike kontrolnih tijela i to uključujući prostor, alat, opremu, izobrazbu, putne i druge troškove te troškove akreditacije kao i uzorkovanja i laboratorijskih analiza. 

Iskoristili hladovinu
Prepiska koju je Komora, braneći interese svojih članica uz zahtjev za odgodom primjene VETI 2, vodila s ministarstvom otkriva i 'zabavne' detalje. "Sezona godišnjih odmora prikladno je vrijeme za početak primjene nove aplikacije jer neki objekti ne rade ili rade smanjenim kapacitetom," argument je ministarstva. Pripravni su, kažu, pomoći tvrtkama jer, podaci iz aplikacije VETI 2 "predstavljaju temelj za izračunavanje naknada kontrolnim tijelima." Na sljedivost su nažalost, potpuno zaboravili.    

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jakovina svaki dan potvrđuje koliko je “dobar” ministar u Vladi. Mora da je nečim jako zadužio premijera kad ga drži na toj poziciji nakon svih mogućih “propusta” (nazovimo to blažim izrazom) i nakon što se riješio puno kvalitetnijih ljudi, a ovakve potpuno nesposobne kadrove zbog kojih seljaci izlaze na ceste drži u Vladi i da li uopće sluša što taj čovjek govori.

New Report

Close