Jedan šef na sedam radnika

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2015. u 12:19
Arhivska fotografija: Ivo Čagalj / Pixsell

Na sedam zaposlenih u državnim pravnim osobama dolazi jedan rukovoditelj, pa tako 3586 zaposlenih ima neko šefovsko mjesto.

Pravne osobe koje su isplaćivale božićnicu pretežno su davale i regres, a najviše novca za to potrošeno je na HRT-u, Fini, Lučkoj upravi Dubrovnik i Agenciji za znanost, doznaje Večernji list.

Na sedam zaposlenih u državnim pravnim osobama dolazi jedan rukovoditelj, pa tako 3586 zaposlenih ima neko šefovsko mjesto.

Ušteda troškova

Uži kabinet Vlade raspravio je i prihvatio prvi set mjera za smanjenje državnih rashoda koje će donijeti milijardu kuna uštede na godišnjoj razini.

Prijedlog mjera već je dostavljen i Europskoj komisiji, a odnose se na poslovanje 187 agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima koje godišnje troše 70 milijardi kuna i zapošljavaju 26 tisuća radnika.

Vlada će rashode za plaće smanjiti 97 milijuna kuna u 27 ustanova koje strše, a dodatne uštede postići će se smanjenjem dodataka na plaću, na dnevnoj razini.

Prijedlog je da se naknade za duljinu radnog staža postupno posve preusmjere u naknade za učinkovitost i dobre rezultate rada. Ukidaju se božićnice u agencijama za ugljikovodike, za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom, nekim državnim arhivima jer nije korektno spram ostalih koji se financiraju iz budžeta kojima je uskraćena isplata božićnica.

Komentirajte prvi

New Report

Close