Je li Porezna i vas danas blokirala?

Autor: Antonio Prtenjača , 02. listopad 2013. u 14:26
Ministar financija Slavko Linić; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ljutnja, bijes, zabrinutost i strah. To su osjećaji koji se danas javljaju kod više od 75.000 poreznih obveznika koji su blokirani jer nisu podmirili dospjele porezne obveze.

Piše: Antonio Prtenjača, info @poreznaklinika.com

Ljutnja, bijes, zabrinutost i strah. To su osjećaji koji se danas javljaju kod više od 75.000 poreznih obveznika koji su blokirani jer nisu podmirili dospjele porezne obveze. Porezna uprava takav rigorozan potez opravdava postupanjem po zakonu, te se napominje kako su u više navrata opominjali dužnike i davali priliku za „reprograme“ ili predstečajnu nagodbu. To je i istina, ali u pozadini priče se krije punjenje državnog proračuna, koji nikada nije bio prazniji.

Svakako, porezni dužnici su imali mogućnost „tri kruga reprograma“ čiji je rok za prijavu istekao, ali i mogućnost predstečajne nagodbe, čiji rok još nije istekao. Treba biti nepristran pa reći kako se stvarno pružala mogućnost dužnicima da otplate svoja dugovanja u obliku „poreznog kredita“, ali i reći kako se neki niti u to nisu prijavili jer im je iznos rate prevelik.

Ako se pitate kako to, razjasnit ćemo: Uzmimo primjerice dug od 100.000,00 kuna. Predstečajnom nagodbom se isti može otplatiti na 24 rate. Svaka rata u tom slučaju iznosi 4.166,66 kuna + kamata od 4,5% godišnje + ostale obveze. To se može usporediti najmanje s iznosom stambenog kredita, a poznato je koliko ga je teško platiti. Je li sada malo jasnije?

 Možda je rješenje za neki budući „krug reprograma“ da se iznos rata odredi prema diskrecijskoj ocjeni poreznog tijela, odnosno da se broj rata odredi prema mogućnostima svakog pojedinog obveznika na temelju ljestvice primanja i poreznog duga. Tako bi sigurno svi porezni dužnici ušli u reprogram, dobrovoljno ili po sili zakona, a naravno trebalo bi formulirati i odredbe protiv zlouporabe, te što sa svima onima koji su ušli u „reprogram“ po nepovoljnijoj varijanti.

Svakako, bez obzira na izloženu teoriju, razmislite što prije o plaćanju poreznog duga na rate kako bi spasili poslovni račun od blokade, jer će Porezna uprava o vama sigurno misliti…. Ako već nije.

Komentari (5)
Pogledajte sve

NA BURZU RADA ZBOG NERADA.
Nije problem ako žele napaltiti dug od 2.000 kuna.
Problem je što su kontinuirano svijesno i namjerno puštali dugove da rastu i nisu išli u naplatu. Sada će svatko lako doći do 2.000 kn kako ne bi išao u blokadu.
A svi oni poreznici koji nisu naplatili a trebali su dok su mogli trebali bi otići na brzu rada zbog nerada.

Pa i predstečajna košta min 10k, a realno 40k (troškovi nagodbe, revizor, savjetnici) + gubitak povjerenja…………… [emo_beztona] Trebali su uvest stimulativno diskontirano plaćanje i rok, a nakon toga pošteno, ako nede drugačije!

Ovaj put ce sjedit malo duze u oporbi od posljednjeg puta cini mi se.

Ili da to malo slikovitije izrazim:
Ako naciju oporezuješ do besvijesti, uništiš kapital, povećaš nezaposlenost i osudiš na precijenjenu valutu – Default je NEIZBJEŽAN!

New Report

Close