Javne službe u pregovore ulaze sa zahtjevom 15% većih plaća

Autor: Jadranka Dozan , 03. listopad 2017. u 14:18
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Da novca ima, sindikatima je dokaz i rast povlaštenih mirovina.

Uoči početka pregovora s Vladom o temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlene u javnim službama njihovi sindikati nagovijestili su da u taj proces ulaze sa zahtjevom 15-postotnog povećanja plaća. Prema njihovim računicama, tolika je razlika, odnosno zaostatak prosječnih plaća u javnim službama u odnosu na ostatak gospodarstva. Na konferenciji za medije sindikalisti su podcrtali i da tih 15% zapravo predstavlja tek vraćanje onoga čega su se zbog krize svojedobno privremeno odrekle (sporazum iz 2009. o 6-postotnom smanjenju osnovice) ili im je “oteto” uredbama iz vremena Milanovićeve vlade. Sindikalni čelnici, izgleda, prilično nabrušeni čekaju konačni početak pregovora o TKU, a izrazili su i sumnju da je Vlada s tim dosad namjerno otezala dovodeći pregovarački proces u “cajtnot”.

“Prebrojavanje članova sindikata za pregovore obavljeno je još u svibnju, a Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata jeveć potkraj rujna uspjelo to i utvrditi i potvrditi rješenjem. Rješenje su, doduše, donijeli 19. rujna, ali im je od zgrade Ministarstva rada do sindikata trebalo 10 dana”, rekao je Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Podsjećajući kako pregovori o TKU moraju završiti dokraja listopada, rekao je kako od Vlade očekuju da već danas pošalje poziv za njihov početak jer je malo vremena za usuglašavanje oko reguliranja prava zaposlenih, kao i plaća od 2018. do 2020. odnosno do kraja mandata ove vlade. Uporno ponavljaju da plaće zaposlenih u javnim službama sve više zaostaju te da su one od 2009. de facto bile zamrznute, sve do “nekih malih povećanja ove godine”.

Glavni ekonomist Matice hrvatskih sindikata Matija Kroflin pozvao se na nalaze analize Europske konfederacije sindikata, prema kojoj su plaće u Hrvatskoj u odnosu na ostale tranzicijske zemlje najviše zaostale rastom. Podsjetio je i da je prilikom potpisivanja sporazuma s Vladom 2009. ustanovljen odnos cijene rada (što ne uključuje samo plaće) u javnim i državnim službama u odnosu na ostatak ekonomije, prema kojemu je prosječna plaća u javnim službama bila na razini 95% one u privredi, a od tada se zaostajanje povećalo na spomenutih 15,2 posto.

Čelnici sindikata ne pristaju na dilemu ima li novca; za njih je to pitanje prioriteta Vlade. Nedavno dizanje tzv. povlaštenih mirovina većih od 5000 kuna i odluka o ulaganjima u vojne zrakoplove danas im je argument za kojim potežu braneći svoje zahtjeve.

Tako je Kroflin naveo i kako je prosječna braniteljska mirovina u srpnju bila 87% prosječne plaće ili 226% prosječne “obične” mirovine.

Komentari (18)
Pogledajte sve

Treba osnovat još županija, agencija i regionalnih komora! Sve unutra pozapošljavat pa neka se vrti! Naravno povećat prisilnu naplatu onoga tko radi u realnom sektoru!


Zašto 15%, mogu tako tražiti i 100% povećanje. Možemo štampati novce, nema problema.
A ako želimo biti samo malo ozbiljniji, može povećanje plaća ali onda smanjivanje broja zaposlenih..

Zasto bi povecavali palce koje su na svim nivoima vec vise? I place i ljude treba srezati… Nas javni sektor se komotno smanji za 30%, i place 20%. Realni sektor je preopterecen.



više od 60% bdp-a stvara država .privatni sektor se guši.socijalizam na najjaće.di ste vidjeli da se država bavi proizvodnjom juhe .kuba možda .

A gdje se kod nas država bavi proizvodnjom juha?

Osim ako ne misliš na tete kuharice po vrtićima i školama!

Podravka je privatna kompanija, Renault je kao i Podravka sa sličnim udjelom "državna kompanija", kao i DT – Deutsche Telekom, pa mislim da nitko ne predbacuje Francuzima ili Nijemcima odnosno državi što se bave proizvodnjom motornih vozila ili pružanjem telco usluga.

https://group.renault.com/en/finance-2/financial-information/key-figures/

https://www.telekom.com/en/investor-relations/company/shareholder-structure
[/quote]

To je mijesanje loncica. Izvidi malo kako drzava ima udjele u tim firmama…

Gdje ti udjeli postoje, oni se ne koriste u politicke svrhe i uhljebljavanje tj korupciju. Kod ans drzavno vlasnistvo=rodak zapsolen, efikasnost nula. Nema natjecaja, nema nista.

Dok firma u principu posluje na normalnim trzisnim osnovama, i uzima kadar koji treba, sve je ok. Kod nas niej tako, i nikad nije bilo. Korupcija, kriminal, nepotizam su terminalni rak ove drzave. Cak i Agrokor, “privatna” firma, uhljebljavala je sve stranke i njihovu rodbinu. Oni u tornjevima nisu usli preko natjecaja nego clanskih iskaznica.

Zašto 15%, mogu tako tražiti i 100% povećanje. Možemo štampati novce, nema problema.
A ako želimo biti samo malo ozbiljniji, može povećanje plaća ali onda smanjivanje broja zaposlenih..

New Report

Close