Jakovina potpisao ugovore o sufinanciranju referentnih laboratorija

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2013. u 16:38
Press foto

Tihomir Jakovina potpisao je danas u Hrvatskom veterinarskom institutu ugovore o sufinanciranju referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potpisao je danas u Hrvatskom veterinarskom institutu ugovore o sufinanciranju referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje, priopćeno je iz Ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede je izradilo Program „Sufinanciranja ovlaštenih referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje“ za 2013. godinu, čijim se provođenjem u konačnici povećava učinkovitost cjelokupnog sustava službenih kontrola hrane. Ministarstvo je osiguralo sredstva u iznosu od 1.500.000,00 kn u Državnom proračunu za zadaće i aktivnosti referentnih laboratorija. Do sada su ovlaštena četiri referentna laboratorija te su sredstva za ovu godinu raspoređena na te laboratorije sukladno planiranim i očekivanim troškovima ispunjavanja njihovih obveza.

Navedena sredstva se dodjeljuju sljedećim ovlaštenim referentnim laboratorijima za hranu i hranu za životinje:

  • Hrvatskom veterinarskom institutu, potpisnik ravnatelj prof.dr.sc. Željko Cvetnić, 1.041.375,00 kn,
  • Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Zavodu za mljekarstvo, potpisnica dekanica prof.dr. Tajana Krička, 245.375,00 kn,
  • Zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ – Službi za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju, potpisnica ravnateljica mr. Sanja Ožić, 111.000,00 kn te
  • Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, potpisnica dr.sc. Ivona Marasović, 101.324,00 kn.

Referentni laboratoriji se uspostavljaju sa ciljem osiguranja da kroz svoje obveze provode sustavan i učinkovit nadzor rada službenih laboratorija te da prenesu znanja na službene laboratorije koja će steći kroz suradnju s referentnim laboratorijem Europske unije u području ovlaštenja.

Službeni laboratoriji provode analize uzoraka hrane i hrane za životinje uzete od strane inspekcija koje sukladno nadležnostima provode službene kontrole u cijelom lancu od „polja do stola“. Trenutno je u Republici Hrvatskoj ovlašteno 35 službenih laboratorija. U njima je, prema podacima godišnjih izvješća Ministarstva poljoprivrede, u 2011. godini provedeno ukupno 182.414 analiza na ukupno 21.670 službenih uzoraka, a u 2012. godini ukupno 176.327 analiza na ukupno 22.982 službena uzorka. Navedeni podaci ukazuju na sustavno praćenje i provjeru sukladnosti hrane i hrane za životinje i pokazatelj su učinkovitosti sustava službenih kontrola u Republici Hrvatskoj.

Ministar Jakovina izrazio je želju za nastavkom jačanja mreže službenih i referentnih laboratorija, međusobne suradnje laboratorija i Ministarstva poljoprivrede te drugih nadležnih tijela i institucija: Ministarstva zdravlja, Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za hranu uključenih u sustav sigurnosti hrane Republike Hrvatske, a sve s jednim ciljem osiguranja visoke razine zaštite zdravlja ljudi i interesa potrošača i neometanog funkcioniranja zajedničkog tržišta Europske unije, zaključuje e u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close