Izdvajanje uslužnih djelatnosti iz javnog sektora

Autor: HUP , 06. veljača 2014. u 22:00
Izdvajanje povećava efikasnost i kvalitetu usluga, ostvarivanje proračunskih ušteda i povećanje ekonomske aktivnosti

HUP razgovarao s predstavnicima Ministarstva zdravlja.

Predstavnici HUP-Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti sastali su se krajem siječnja s predstavnicima Ministarstva zdravlja, Lukom Vončinom, pomoćnikom ministra zdravlja i Antoanetom Bilić, načelnicom Službe za nabavu u sustavu zdravstva, na temu izdvajanja uslužnih djelatnosti.

S obzirom na javno predstavljene dokumente Vlade pod nazivima "Reformske i druge mjere fiskalne konsolidacije za razdoblje od 2014. do 2016. godine" i "Projektni plan provedbe dugoročnih reformskih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014.-2016.", u kojima je u hodogramu aktivnosti naznačen projekt izdvajanja uslužnih djelatnosti iz državnog i javnog sektora, predstavnici HUP-Koordinacije na sastanku su predstavili svoje tvrtke i dosegnute standarde poslovanja te su na konkretnim primjerima zemalja iz Europske unije pokazali da pažljivo pripremljen proces izdvajanja može maksimizirati sva tri ključna cilja izdvajanja koje je postavila Vlada – povećanje efikasnosti i kvalitete usluga, ostvarivanje proračunskih ušteda i povećanje ekonomske aktivnosti.

Predstavnici HUP-Koordinacije prezentirali su i preliminarne izračune koji pokazuju da je samo u Ministarstvu zdravlja izdvajanjem moguće u narednih 5 godina postići uštedu od 2,5 milijarde kuna, i to uz podizanje razine kvalitete usluge. Pritom su još jednom potvrdili kako su spremni preuzeti i sve postojeće zaposlenike te im garantirati stečena prava u određenom razumnom roku, no istovremeno su naglasili da uvjeti socijalne klauzule uvelike ovise o ostalim elementima natječaja zbog čega je nužna aktivna suradnja između Vlade i predstavnika HUP-Koordinacije na pripremi procesa izdvajanja.Predstavnici Ministarstva zdravlja pozitivnom su ocijenili prezentaciju HUP-Koordinacije te su otkrili kako je samo Ministarstvo pokrenulo izradu studije o stanju u bolničkom sektoru izrada koje je pri kraju, a na temelju koje će donijeti konačnu odluku o izboru modela izdvajanja u zdravstvenom resoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close