Iz straha za radno mjesto morali dati 100 kuna

Autor: Agencija VLM , 30. prosinac 2014. u 14:17
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Nezavisni gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković ističe da darivanje u predblagdanskoj humanitarnoj akciji nije bilo obvezno.

“Dostavljam vam dopise koji su poslani gradskim tvrtkama od strane gradske uprave, a zapravo našeg gradonačelnika. Iz njih vam je vidljivo da je to jedan ‘interesantan’ način prikupljanja i izražavanja humanosti, odnosno prisiljavanja na nju. Iz straha za svoje radno mjesto i odnos prema nama morali smo, a ne htjeli, dati po 100 kuna. Naše kolegice iz vrtića skupile su manje nego što je gradonačelnik procijenio da trebaju i njima je novac vratio uz napomenu da će one osjetiti zato što nisu bile humane kako on to zamišlja. Ravnateljica vrtića je iz straha za svoju poziciju nagovorila njihovu sindikalnu predstavnicu i ona je, opet sigurno iz straha, pristala i novac sa sindikalnog računa, mimo suglasnosti članova sindikata, uplatila za ‘potrebite’, pa su tako i one pokazale ‘traženu’ humanost”, stoji u anonimnom pismu koje smo jučer dobili u koprivničku redakciju Večernjeg lista.

Autor se predstavio kao djelatnica gradske uprave.

‘Bahato i bezobrazno’

U zaključku je napisano kako smatra da je to bilo krajnje bahato i bezobrazno ponašanje gradonačelnika i “da je on u želji eksponiranja pokazao djelatnicima krivu ili možda pravu sliku sebe kao čovjeka i humaniste za kojeg se pokušava predstavljati, i zagorčio im blagdane”.

Nezavisni gradonačelnik Željko Lacković poručio je da je cilj akcije bio smanjiti antagonizam između gradskih zaposlenika i onih nezaposlenih i siromašnih. Ponovio nam je isto što je djelatnicima vrtića Maslačak u svom pismu napisao 19. prosinca, a koje nam je dao na uvid.

“U vrijeme kada bi svaki stol trebao biti pun, a srca ispunjena pažnjom i ljubavlju, jednostavno vrijeđa činjenica da su skupljeni prilozi od osoba iz DV-a Maslačak koje nisu u radnom odnosu ili nisu primile prvu plaću, da volonter slabijeg imovinskog stanja izdvaja predviđeno potrebnih 100 kuna, a stalni zaposlenici od 7 do 30 kuna. Upravo zbog ovoga neće se dozvoliti da se umanjuje empatija s kojom su ostali gradski zaposlenici pristupili ovoj akciji darivanja potrebitih, jer novac u konačnici nije presudan, ali odnos prema darivanju može previše pokazati”, istaknuo je on u pismu, naglasivši da darivanje nije bilo obvezno, ali da za izuzetak trebaju postojati ekonomski i socijalni razlozi kod zaposlenika.

‘Vrtić najveći izdatak’

– Za plaće u vrtiću odlazi 2,1 milijun kuna. To je naš najveći pojedinačani izdatak. Ne možeš onda davati 7 kuna, nije to skupljanje milostinje – rekao je jučer gradonačelnik Lacković.

Otkrio je da su na kraju za 132 najpotrebitijih sugrađana kupili prehrambene proizvode u ukupnoj vrijednosti od oko 13.000 kuna. Nakon prvotnih nešto više od 1000 kuna, i nakon njegova pisma, u Maslačku su skupili 3100 kuna. Nije znao reći je li taj iznos nadopunjen novcem iz sindikalne blagajne. Isto nismo uspjeli doznati ni od odgovornih u vrtiću.

Komentirajte prvi

New Report

Close