Inženjer građevine otišao u Njemačku gdje zarađuje trostruko više od prosječne hrvatske plaće

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2016. u 15:15
Foto: Thinkstock

Nakon nekoliko dana razmišljanja teška srca odlučio je spakirati kofere i krenuti trbuhom za kruhom.

Željko Babić iz Babine Grede prije tri i pol godine završio je Građevinski fakultet u Osijeku i vjerovao je kako će svojom stručnošću i znanjem dati doprinos razvoju Hrvatske. Prevaren i razočaran u hrvatske poslodavce, ovaj 28-godišnji inženjer svoju je karijeru odlučio graditi u Stuttgartu, gdje je započeo novi život.

Kako piše Glas Slavonije, nakon diplome primljen je na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u Županji. Godinu dana radio je za 1600 kuna mjesečno, a sedam mjeseci na posao je putovao o vlastitom trošku.

Nakon nekoliko dana razmišljanja teška srca odlučio je spakirati kofere i krenuti trbuhom za kruhom. Prodao je automobil kako bi za početak imao novca dok se ne snađe.

– Čim sam došao u Njemačku, upisao sam se u školu kako bih naučio jezik. Svjestan sam bio toga da se u stranoj zemlji moram što prije integrirati, a znanje jezika osnovni je preduvjet bez čega je jako teško pronaći posao – kaže Željko. Družeći se s Hrvatima u Stuttgartu, došao je u kontakt s Ivanom Lucićem, vlasnikom tvrtke Lucić-Transporte, koji se bavi prijevozom betona i građevnog materijala, koji je puno pomogao i pomaže ljudima iz Hrvatske koji tek dođu u Njemačku i nudi im posao vozača. On ga je preporučio u tvrtku gdje trenutačno radi kao laborant u ispitivanju betona i građevnog materijala.

– Prvo sam radio na pola radnog vremena, od 7 do 12 sati, a od 14 do 18 sati sam pohađao školu. Nakon šest mjeseci i završene prve razine učenja njemačkog jezika dobio sam ugovor za stalno i na puno radno vrijeme. Bio sam iznenađen jer je takvo što u Hrvatskoj gotovo nemoguće – kaže Željko. Iako još uvijek ne radi kao inženjer, plaća mu je gotovo trostruko veća od hrvatskog prosjeka.

Dodaje da veliki problem došljacima u Njemačku predstavlja i smještaj, koji je teško pronaći i jako je skup, a najmodavci stanarinu traže za nekoliko mjeseci unaprijed.

Komentari (18)
Pogledajte sve


3 x više od prosječne hrvatske plaće je cca 2.200 Evra, znači da ništa ne vrijedi kao inženjer! Sposoban i vrijedan inžinjer ima toliko i u RH!

Naravno.
Sposoban i vrijedan inžinjer ima i puno više u Lijepoj Našoj Hrvatskoj .
A Doma je.

Niste uopće pročitali ova članak od lani?
I šta taj jadnik radi sa 18.000 kuna u Njemačkoj ?
Dok plati stan , poreze , režije , hranu i ostale troškove…živi skromno kao pas.
Pa gdje se život i rad u Njemakoj može usporediti sa životom u Lijepoj Našoj Domovini ?


bravo sad samo vrati hrvatskoj 20godina sto te skolovala besplatno kih 100000e pa ,i netrebas se vise nikad vratiti, takvih izdajica ima dosta,tu sve iskoriste i j.ebe ima se dalje i jos to stavlja na int,sramota.

Ima jako puno onih koji u Hrvatskoj nakon zavrsenog studija uopce ne mogu dobiti posao jer su mjesta rezervirana za djecu partije, manjine (Srbe)… Osobno znam 100njak takvih i svi su eliminirani jer a) nisu imali nikakvu vezu/partijsko poznanstvo, b) jer su imali daleko bolje kvalifikacije od “konkurencije” koje nisu stekli studijem u HRV nego vlastitim angazmanom. Da se razumijemo ljudi nisu trazili posao samo u Zagrebu.
Osobno sam na jednom natjecaju dobio “iskren” odgovor od sefa jedne Klinike KBC Sestre Milosrdnice da je mjesto “rezervirano za kandidata kojem je veza netko iz SOA”.



bravo sad samo vrati hrvatskoj 20godina sto te skolovala besplatno kih 100000e pa ,i netrebas se vise nikad vratiti, takvih izdajica ima dosta,tu sve iskoriste i j.ebe ima se dalje i jos to stavlja na int,sramota.

Nije se besplatno skolovao.

Besplatno skolovanje ne postoji jer nema profesora i ucitelja koji ne prima placu + armija domara, cistacica i administracije. Njegovi roditelji su placali porez iz kojeg se financira skolski sustav. Njegovi roditelji su platitli njegovo skolovanje puno vise nego sto realno vrijedi.
[/quote]

Ma on ti je mislio na internet školovanje koje mu je sve omogućila partija i drug Tito bez čega danas ne bi znao ni čitati, a kamoli imati Cisco ili Big Data certifikate.

New Report

Close