Inženjer građevine otišao u Njemačku gdje zarađuje trostruko više od prosječne hrvatske plaće

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nakon nekoliko dana razmišljanja teška srca odlučio je spakirati kofere i krenuti trbuhom za kruhom.

Željko Babić iz Babine Grede prije tri i pol godine završio je Građevinski fakultet u Osijeku i vjerovao je kako će svojom stručnošću i znanjem dati doprinos razvoju Hrvatske. Prevaren i razočaran u hrvatske poslodavce, ovaj 28-godišnji inženjer svoju je karijeru odlučio graditi u Stuttgartu, gdje je započeo novi život.

Kako piše Glas Slavonije, nakon diplome primljen je na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u Županji. Godinu dana radio je za 1600 kuna mjesečno, a sedam mjeseci na posao je putovao o vlastitom trošku.

Nakon nekoliko dana razmišljanja teška srca odlučio je spakirati kofere i krenuti trbuhom za kruhom. Prodao je automobil kako bi za početak imao novca dok se ne snađe.

– Čim sam došao u Njemačku, upisao sam se u školu kako bih naučio jezik. Svjestan sam bio toga da se u stranoj zemlji moram što prije integrirati, a znanje jezika osnovni je preduvjet bez čega je jako teško pronaći posao - kaže Željko. Družeći se s Hrvatima u Stuttgartu, došao je u kontakt s Ivanom Lucićem, vlasnikom tvrtke Lucić-Transporte, koji se bavi prijevozom betona i građevnog materijala, koji je puno pomogao i pomaže ljudima iz Hrvatske koji tek dođu u Njemačku i nudi im posao vozača. On ga je preporučio u tvrtku gdje trenutačno radi kao laborant u ispitivanju betona i građevnog materijala.

- Prvo sam radio na pola radnog vremena, od 7 do 12 sati, a od 14 do 18 sati sam pohađao školu. Nakon šest mjeseci i završene prve razine učenja njemačkog jezika dobio sam ugovor za stalno i na puno radno vrijeme. Bio sam iznenađen jer je takvo što u Hrvatskoj gotovo nemoguće - kaže Željko. Iako još uvijek ne radi kao inženjer, plaća mu je gotovo trostruko veća od hrvatskog prosjeka.

Dodaje da veliki problem došljacima u Njemačku predstavlja i smještaj, koji je teško pronaći i jako je skup, a najmodavci stanarinu traže za nekoliko mjeseci unaprijed.

Komentari (7)
 • Pero7
  Pero7 7:49 24.2.2016.

  Kao da nitko od nas nije bio nikad u Njemačkoj ?

  Kakav rad morate dati za takvu plaču ?

  A kakvi su troškovi ?

  I čega se sve morate odreći da bi vam na kraju ostalo par eurića ?

  Kada sve uzmete u obzir , u Hrvatskoj je El Dorado.

 • ricardo
  ricardo 5:39 24.2.2016.

  Komentare bas i ne razumijem.
  Koliko bi onda trebala vratiti npr jadranka zoran i ivo koji su Hrvatsku unaprijedili koliko ono godina?
  Oni su imali priliku… Ili npr slavko sa svojim pozitivnim djelovanjima.
  Odite na cia worldfactbook pa usppredite Hrvatsku sa zemljama koje su bile daleko iza nas proje deset godina.
  Placu ne bih komentirao

 • neo
  neo 1:41 24.2.2016.

  Prosječna plaća građ inženjera je oko 7500kn, kod malo boljih poslodavaca kreće se oko 10000kn…. A radno vrijeme je cca 200-250h mjesečno
  Toliku plaću imaju rijetki u hr

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!