Investitori već bacili oko na veliki kompleks Helios Faros u stečaju

Autor: Suzana Varošanec , 05. svibanj 2016. u 13:35
Sve je spremno za očekivanih između 115 i 120 tisuća noćenja, tvrde u hotelskoj kući iz Staroga Grada

Završetak stečaja ovisi o modelu na koji će utjecati najveći vjerovnik, a to je država, odnosno Ministarstvo financija.

Skupština vjerovnika hotelske tvrtke Helios Faros u stečaju, u većinskom vlasništvu Validusa u stečaju s oko 70% dionica, sljednika bivšeg PIF-a Pleter, prošlog je tjedna odobrila nastavak poslovanja. To znači angažiranje potrebnih radnika i sredstava, ali uz uvjet očuvanja, pa i eventualnog povećanja stečajne mase.

Potvrdila nam je to stečajna upraviteljica Mira Hajdić, ističući kako stečajni postupak, koji je zbog višemilijunske blokade računa tvrtke na Trgovačkom sudu u Splitu otvoren u veljači, nije smetnja za poslovanje u turističkoj sezoni. Štoviše, tvrdi da je sve spremno za očekivanih između 115 i 120 tisuća noćenja. Prema neslužbenim najavama, neće manjkati ni potencijalnih investitora, već se raspituju za opcije, a prava adresa je Ministarstvo financija.

"Riječ je o velikom turističkom kompleksu, pa se očekuje interes investitora. Samo jedan rubni dio hotelskog naselja u sporovima je s lokalnim vlasnicima, dok osnovni portfelj hotela nije vlasnički sporan. Najveći vjerovnik je RH, a u idućem razdoblju valja naći najboljni model za okončanje stečaja", navodi stečajna upraviteljica. Eventualno spašavanje tvrtke u stečaju u kojoj i država ima oko 7% nova je prilika nakon neuspješnog predstečaja, moguće vrlo važna za vjerovnike i njihovo namirenje, ali i za lokalnu zajednicu. Odluka o nastavku poslovanja, naime, dolazi u posebnom trenutku za Stari Grad: ove godine on obilježava 2400 godina postojanja, zbog čega Hajdić i ističe da ih sve u stečaju dodatno raduje nastavak poslovanja.

 

Sansević

Operativno će poslovanje biti pozitivno, očekujemo gostiju koliko i lani.

S približno 25.000 četvornih metara izgrađene površine koja obuhvaća dva hotela (Arkadu s dvije zvjezdice i Lavandu s tri), dva apartmanska naselja Trim i Helios te kamp s bungolovimam, Helios Faros u funkciji je punjenja lokalnog proračuna. U čvrstim objektima može primiti oko 1400 gostiju te još oko 200 u kampu. Predstavlja potencijal za zapošljavanje, a smatra se važnim faktorom za očuvanje tamošnje turističke kulture i daljnju promociju destinacije, koja upisana u UNESCO ima potencijale i za razvoj vjerskog turizma.

Na operativnom rukovođenju tvrtkom u stečaju angažiran je njegov bivši direktor Davor Sansević. Kao menadžer na čelu te tvrtke istu je funkciju obnašao prije 2012., odnosno do zakupa od strane Geneza Hotela, pa je u cijelosti upoznat sa stanjem. Očekuju, kaže on, sezonu na razini lanjske. "Mogu najaviti da će operativno poslovanje biti pozitivno", ističe Sansević. Na suradnju s partnerima otvaranje stečaja nije utjecalo. U ovoj branši, objašnjava, vodi se računa s kime s posluje, a riječ je o dugogodišnjoj suradnji u kojoj je ključno da su gosti uvijek bili zadovoljni.

U strukturi gostiju na prvom mjestu lani su bili Česi (28,5%), slijede Hrvati s 19%, koji su na drugoj poziciji pretekli Poljake (17,5%), a onda i Slovence (17%). Uz turoperatore TUI i Rewe grupu iz Njemačke, posljednjih godina suradnja jača naročito s češkom Viktoriom, slovenskim Relaxom te poljskim Test tourom. No, najviše rastu invidiualni dolasci preko internet bookinga, tvrdi Sansević. Što se investicija u kapacitete tiče, on smatra da bi trebalo investirati barem 10 milijuna eura. Interes investitora postoji, kaže Sansević, no nitko još nije ozbiljno došao razgovorati jer se čeka da se 'razbistri' situacija. "Kako je najveći vjerovnik država, što znači Ministarstvo financija, otamo treba početi", zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close