Investitore s Bliskog istoka zanima Vir, ulagali bi u projekte vrijedne 85 mil. eura

Autor: Marija Crnjak , 15. prosinac 2014. u 22:00
Poboljšat će imidž Vira kao turističke destinacije/Daniel Kasap/PIXSELL

U fokusu su uređenje pojasa Kozjak-Centar-Prezida, što podrazumijeva i gradnju marina, te projekt koji uključuje gradnju hotela.

Predstavnici općine Vir već nekoliko mjeseci pregovaraju s bliskoistočnim investitorima o ulaganjima u kapitalne projekte na Viru. Kruna višemjesečnih kontakata poziv je predstavnika općine Vir na primanje povodom Dana Emirata Katar, koji se održava danas u Hotelu Esplanade,  potvrdio je za Poslovni dnevnik načelnik općine Vir Kristijan Kapović.

"Činjenica da smo dobili poziv katarske veleposlanice Njezine Ekselencije šeike Moza Bint Nasser Bin Ahmed Ali Al-Thani, pripadnice vladarske obitelji Emirata Katar, dovoljno je snažna da budemo optimisti. Zahvaljujući predstavniku investitora s Bliskog istika Mohamedu Zaky Ahelu, ljetos smo se povezali s ulagačima iz Bahreina, Abu Dhabija, Dubaija, a ovaj poziv ugodno nas je iznenadio jer je Katar najutjecajnija i najbogatija zemlja spomenute regije, s daleko najvećim mogućnostima za različita ulaganja. Ne želim biti pretenciozan, ali poziv na primanje, kao i mogućnost da nas predstavnici ulagača iz Katara posjete i pogledaju naše projekte, pokazuju da smo znatno bliže realizaciji", rekao je Kapović.

Konkretno, riječ je o nekoliko projekata u visokoj fazi pripreme, neki čak imaju i građevinsku dozvolu, a njihova ukupna vrijednost je 85 milijuna eura. Ponajprije je riječ o projektu uređenja obalnog pojasa Kozjak-Centar-Prezida u dužini pet kilometara, s mogućnošću izgradnje triju nautičkih luka-marina s ukupno 900 vezova, komunalnih lučica s 300 vezova te morsko-sportsko-rekreacijskog centra na istom potezu. Projekt je vrijedan oko 50 milijuna eura i, kako tvrdi načelnik Kapović, financirat će se kombinacijom privatnog kapitala i sredstava iz fondova Europske unije, jer je riječ o javnim sadržajima u kombinaciji s komercijalnima. Projekt Vir turizam, koji uključuje gradnju hotela, kampa, apartmanskog naselja i aquaparka, procijenjen je na 35 milijuna eura. Iznos ulaganja za treći projekt izgradnje energetske infrastrukture nije poznat, no otvara brojne mogućnosti, ističe Kapović.

"Analiza solarnoga potencijala za samo dva virska naselja pokazala je da Vir ima vrlo visok potencijal za korištenje energije sunca na krovovima kuća i tu ima jako puno mogućnosti za ulaganje. Sva ova ulaganja jako su značajna za Vir, koji se, na žalost, pogrešno povezuje s bespravnom gradnjom, iako se oni koji prijeđu virski most teško vraćaju. Puno smo napravili i puno namjeravamo napraviti da bi se poboljšao imidž Vira kao turističke destinacije, a gradnja turističkih sadržaja i kapaciteta pridonijet će tome", zaključio je Kapović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close