Industrijska proizvodnja porasla 24. mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. ožujak 2017. u 12:02
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Rastom proizvodnje u siječnju na godišnjoj razini “potvrđen je pozitivan trend koji datira od veljače 2015. godine”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju porasla 4,0 posto, što je već 24. mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije i manje od očekivanja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u siječnju pala za 6,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine porasla za 4,0 posto.

To je znatno sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je industrijska proizvodnja skočila 14,9 posto na godišnjoj razini, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Rast od 4 posto manji je i od očekivanja. Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja porasla za 5,2 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 3,5 do 7,5 posto.

Tako je u siječnju nastavljen trend rasta industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, koji traje već 24 mjeseca, što nije zabilježeno još od 2007.

Rastom proizvodnje u siječnju na godišnjoj razini "potvrđen je pozitivan trend koji datira od veljače 2015. godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U siječnju je najviše, za 17,1 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja energije. S rastom od 7,9 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda porasla 3,3 posto.

S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 5,3, a trajnih proizvoda za 2,9 posto na godišnjoj razini.

I dok je na godišnjoj razini industrijska proizvodnja porasla, na mjesečnoj je pala za 6,9 posto.

Taj pad "ne iznenađuje, obzirom na činjenicu da je u prosincu prošle godine zabilježen rast industrijske proizvodnje po rekordnoj stopi od 14,9 posto godišnje", navode analitičari RBA.

Idućih mjeseci očekuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje.

"Na razini cijele 2017. predvodnici rasta prije svega mogle bi biti aktivnosti usko vezane za turizam i trgovinu", zaključuju analitičari RBA.

Poraste li proizvodnja i u ovoj godini to bi bila četvrta godina zaredom kako raste. U 2016. godini industrijska je proizvodnja porasla za 5,0 posto, znatno brže nego prethodnih godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close