I kutinska Petrokemija žrtva prepucavanja HDZ-a i Mosta

Autor: Marija Brnić , 25. svibanj 2016. u 08:14
Petrokemija nastavlja slabiti - u prvom tromjesečju bilježi pad prihoda od 24 posto/Nikola Ćutuk/PIXSELL

Ponuđači za dokapitalizaciju posrnule kompanije još čekaju na pozive iz Vlade ili Ministarstva gospodarstva.

Nedavno skidanje kutinske Petrokemije s liste državnih poduzeća od strateške važnosti izazvalo je daleko manje reakcija, osim na lokalnoj razini, od ostalih kompanija iz tog društva. Dijelom je razlog i što je riječ o tvrtki u teškoćama i što je u tom slučaju već otvoren postupak traženja strateškog partnera.

Točnije, taj postupak otvoren je i najvećim dijelom proveden za mandata prethodne vlade, a drugi krug natječaja za dokapitalizaciju kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva okončan je u veljači. Obvezujuće su ponude dostavila dva ponuđača, Ina i PPD. Međutim, proces nije završen. Štoviše, u ovom trenutku nitko nema informacija u kojoj fazi je postupak i što je s ponudama, jesu li neprihvatljive ili će se s ponuđačima pregovarati. Neslužbeno se čuje i da predstavnici zainteresiranih tvrtki još nisu ni pozvani na sastanak u Vladi, Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom ili Ministarstvu gospodarstva.

Tek je u međuvremenu, prije tjedan dana, provedena zamjena predstavnika države u Nadzornom odboru, kojim sada predsjedava Marijan Kuprešak iz Osijeka. Upućeni tvrde kako je Kuprešak izbor novog ministra gospodarstva Tomislava Panenića, pod čijom je ingerencijom rješavanje slučaja Petrokemije. No, kako su i odnosi partnera u Vladi, Mosta i HDZ-a, sve zategnutiji, tako je i tema Petrokemije zapela. Neslužbeno se iz vladinih krugova čuje i kako se ne isključuje mogućnost osmišljavanja novog modela za Petrokemiju, no o kakvom modelu bi se eventualno radilo, teško je i nagađati, budući da je riječ o poduzeću opterećenom velikim dugovanjima, za koje je država već isprobala različite modele privatizacije i nalaženja strateškog partnera.

Ovaj posljednji obuhvatio je program restrukturiranja i financijske konsolidacije, koja uključuje i dokapitalizaciju. Bivša vlada priželjkivala je uključivanje Ine i PPD-a i njihov ulazak u suvlasništvo kroz pretvaranje potraživanja u vlasničke udjele. Zajedno njihova potraživanja prelaze pola milijarde kuna. No, njihovim ponudama za Petrokemiju malo se zapravo zna.

Tek se neslužbeno moglo čuti da je Inina ponuda bila nepotpuna, odnosno traženo je dodatno vrijeme za konačnu ponudu, dok se ozbiljnijem ponuđaču PPD-u zamjeralo što postavlja puno svojih uvjeta. Iz PPD-a jučer su tek kratko potvrdili da su idalje zainteresirani i "spremni pomoći u stabiliziranju poslovanja, zadržavanju radnih mjesta te pokretanju tehnološkog i poslovnog razvoja ovog poslovnog sustava strateški važnog za ukupno gospodarstvo RH". Petrokemija u međuvremenu nastavlja slabiti – u prvom tromjesečju bilježi pad prihoda od 24 posto.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Eto upropastili je most i ADZ,a do sada su u ovoj spalionici cvjetale ruže. Koliko je dividendi isplatila ova spalionica. Vratite nam HNS i SDP pa da opet u spalionici krenemo starim stazama slave i revolucije.

ValueWalk, nije Klauški, nego – Klaus. 🙂

hahahaha
Ovaj Poslovni stvarno postaje sve neozbiljniji portal, ne baš business.hr ali kao se ovko nastavi… Baš su HDZ i Most krivi, da je došla uprava Borealisa ne bi se ništa u jednom kvartalu promijenilo nakon vladavine Klauškog i vrsnih stručnjaka iz HNS-a.

Samo vi dajte kupcu 75% pa da može samostalno donositi odluke i jako brzo ćete izaći iz ove priče. Najbolje bi bilo da PPD (koja god je stvarno priča iza njih) oprosti 300 milijuna kuna za 50% pa da im i dalje stopiraju sve što se može stopirati. A vidimo da CERP pod Bobanom nastavlja u istom tonu kao i za Pejnovića, HTPK i SUNH su ili po narudžbi ili će biti fijasko, dakle ili neznanje ili nepoštenje da se sve napravi uredno preko tržišta.

Poslovni, primite se konačno istraživačkog novinarstva i prije objave članka dajte nekome malo upućenijem da to pogleda.

Kakve sada veze ima ovo dvoje?
Petrokemije je pod SDP-om imala 200 mil kn vrijednost. Onda je nisu htjeli prodati sve do danas kada vrijedi 1 Kn.

New Report

Close