HZZO pokriva troškove liječenja kod privatnika u EU, ali ne i u Hrvatskoj

Autor: Marija Crnjak , 27. srpanj 2014. u 22:00
Dodatni udarac privatnom zdravstvu/Marko Lukunić/PIXSELL

U Hrvatskoj liječničkoj komori spremaju se na sastanak s ministrom Sinišom Vargom na kojem će se razgovarati i o toj temi.

Zahvaljujući primjeni europske Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti, hrvatski građani od 25. listopada prošle godine i bez posebnog odobrenja Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) mogu otići na liječenje kod privatnika u neku od zemalja članica EU i od Zavoda dobiti naknadu troškova liječenja.

No, požele li otići u bilo koju privatnu zdravstvenu ustanovu u Hrvatskoj, Zavod im neće nadoknaditi troškove, osim ako taj privatnik ima ugovor s HZZO-om. Takvom primjenom Direktive, tvrde sugovornici Poslovnog dnevnika, ne samo da se diskriminiraju hrvatske privatne zdravstvene ustanove, već se hrvatske građane izravno motivira na korištenje usluga liječnika u inozemstvu, koje su u većini zemalja EU znatno više nego u Hrvatskoj. Doduše, iako HZZO za usluge stranih privatnika pokriva samo iznos hrvatske cijene za istovrsnu uslugu, nekim se pacijentima i dalje isplati platiti uslugu koju bi kod kuće možda dugo čekali ili vjeruju da je ona kvalitetnija u nekoj od zemalja Unije. Dodatni je to udarac privatnom zdravstvu u Hrvatskoj, ističu privatni liječnici s kojima smo razgovarali.

Kako neslužbeno doznajemo, u Hrvatskoj liječničkoj komori spremaju se na sastanak s novim ministrom Sinišom Vargom, na kojem će se razgovarati i o toj temi te o drugim konkretnim pitanjima koja utječu na položaj privatnog zdravstva."Tražit ćemo da se ista stvar omogući hrvatskim privatnim zdravstvenim ustanovama koje su dovoljno sposobne zbrinjavati naše pacijente, ali država i dalje to koči na mnogo načina", ističe naš izvor. Napominje također da Ministarstvo zdravlja mjesecima kasni s provedbom Pravilnika o mjerilima za davanje odobrenja za sklapanje poslova, pa liječnici iz javnog sektora već mjesecima čekaju suglasnost ministra za suradnju s privatnicima. Zbog toga je niz privatnih zdravstvenih ustanova mjesecima blokiran i pada im kvaliteta rada, iako su liječnici udovoljili uvjetima Pravilnika i dobili suglasnost od šefova u bolnicama.

Odgovarajući na naš upit o prekograničnom liječenju, u HZZO-u su nam potvrdili da postoje različita pravila igre, no najavljuju da se razmatra izmjena legislative koja će izjednačiti položaj hrvatskih privatnika s kolegama iz Unije."Činjenica je da u ovom trenutku hrvatski osiguranici koji koriste zdravstvene usluge kod privatnih pružatelja u Hrvatskoj ne mogu ostvariti pravo na povrat troškova od Zavoda. Sve države članice EU obvezne su prenijeti odredbe Direktive u svoja nacionalna zakonodavstva, a u velikoj većini država članica osiguravatelji ne nadoknađuju troškove zdravstvene zaštite koja je korištena kod privatnika na području nadležne države.

Razmatra se mogućnost izmjene legislative, prilikom izlaska HZZO-a iz sustava državne riznice, kako bi se osiguranicima omogućilo da umjesto odlaska u inozemstvo zdravstvenu uslugu mogu ostvariti u privatnim zdravstvenim ustanovama u RH u slučajevima kad se zdravstvena zaštita ne može ostvariti u ugovornoj mreži HZZO-a", odgovara Zavod.Kad je posrijedi  davanje  suglasnosti liječnicima da "u fušu" rade za privatnike, neslužbeno doznajemo da se radi na rješavanju zastoja, no u Ministarstvu zasad ne žele reći hoće li početi primijenjivati aktualni Pravilnik ili ga pak mijenjati.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ako sam dobro shvatio prvo potjeramo liječnike VAN iz Hrvatske, a onda im tamo ipak plaćamo po realnoj cijeni rada?

Hrvatskim apsurdima se čovjek više ne može ni smijati. Kako ćemo mi ikada privući strane investicije? Privatni sektor ne ubijamo samo kroz apsurdnu birokraciju i konkurenciju iz subvencioniranog javnog sektora nego sad evo čak omogućujemo i inozemnom privatnom sektoru da nam odvlači tržište. Nevjerojatno. Svaka čast privatnicima u zdravstvu da još idu na pregovore, a ne direktno na tužbu Europskom sudu pravde gdje je RH naravno ekspresno došla na 1. mjesto po postotku izgubljenih slučajeva.

New Report

Close