HZZ zaustavio poduzetnicima najvažnije aktivne mjere zapošljavanja

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 26. lipanj 2016. u 22:00
Nakon mjeseci zastoja, Zavod za zapošljavanje od petka ne zaprima i ne odobrava zahtjeve poslodavaca/Fotolia

Mladi u programu stručnog osposobljavanja već nekoliko mjeseci nisu mogli do svojih naknada za rad.

Mjere aktivne politike zapošljavanja koje provodi Hrvatski zavod zapošljavanje (HZZ) u proteklih su šest mjeseci doživjele fijasko. Iako su odgovorni tvrdili da se radilo o jednokratnom i privremenom zastoju u njihovu provođenju, pravdajući se čekanjem na donošenje državnog proračuna i smjenom ravnateljice, prošlog petka napokon je i službeno priopćeno da HZZ prestaje poticati zapošljavanje kroz neke programe.

Konkretno, radi se o mjeri potpore zapošljavanja Pola – pola kojom se iz državnog proračuna malim i srednjim poduzetnicima subvencionira zapošljavanje nove ili dodatne radne snage te mjeri stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Poduzetnik s kojim smo razgovarali, a koji je želio ostati anoniman, zbog povećanog opsega posla, motiviran i visokim državnim potporama u visini do 23 tisuće kuna na razdoblje od 12 mjeseci koje jamči mjera Pola – pola, HZZ-u je uputio zahtjev za aktivaciju navedene mjere planiravši otvoriti još jedno radno mjestu u vlastitom obrtu. Rješavanje njegova zahtjeva odgađano je mjesecima, svaki poziv upućen HZZ-u završio je opravdanjem da se strpi te da se radi o privremenim neprilikama.

 

Nekić

Do zastoja je došlo 20. travnja kada je razriješena ravnateljica HZZ-a.

Mladi koji su od početka ove godine do travnja ušli u mjeru stručnog osposobljavanja do naknada za rad nisu mogli doći u nekoliko navrata, iako bi ta sredstva trebala biti zajamčena. Prvi je razlog bilo čekanje donošenja državnog proračuna, koji je konačno izglasan u ožujku ove godine, a zatim je uslijedila smjena ravnateljstva HZZ-a, bez čijeg se odobrenja ništa ne može finalizirati. Za pojašnjenje situacije prije tjedan dana obratili smo se Marini Nekić, zamjenici ravnatelja HZZ-a, koja nam je tada rekla da je do kraćeg zastoja u obradi zahtjeva došlo 20. travnja 2016., kad je Ankica Paun Jarallah razriješena dužnosti ravnateljice HZZ-a. Istaknula je i da je riječ o standardnoj proceduri te da se radi o svega nekoliko dana.

"U ovoj smo godini zaprimili oko 16.000 zahtjeva, od čega se 58% odnosi na stručno osposobljavanje. Svi programi i poticaji koje odobrimo usklađeni su sa Zakonom o državnim potporama i za njih je potrebna prethodna suglasnost ministarstva financija. U međuvremenu je za ovogodišnji program mjera zatraženo i novo mišljenje Ministarstva financija, što je dodatno utjecalo na proces rješavanja zaprimljenih zahtjeva", poručila je tada Nekić. No, iskustva obeshrabrenih poslodavaca i nezaposlenih mladih već dugo su sugerirala da se ne radi o trenutnom zastoju, već da trenutni pristup rješavanju nezaposlenosti iziskuje restrukturiranje. Razloga koji tome idu u prilog je nekoliko.

 

16tisuća

zahtjeva za neku od poticajnih mjera primio je u 2016. HZZ

Neadekvatno provođenje mjera potpore zapošljavanja uz sufinanciranje umanjilo je mogućnost stvaranja novih radnih mjesta te dovelo do fluktuacije radne snage na već postojećima. Mjere koje se ipak provode, ako ste se na njih prijavili u pravom trenutku, privremenog su karaktera tako da su iz mjeseca u mjesec služile prividnoj korekciji statistike nezaposlenosti u Hrvatskoj. Kako je većina mjera iz programa Garancije za mlade namijenjena mladima od 15 do 29 godina, HZZ ističe značajno smanjenje nezaposlenosti u toj skupini, no takvo što ne podrazumijeva i rast zaposlenosti.

Velik broj mladih nakon napuštanja određene mjere ne pronalazi novo zaposlenje, za što je dobrim dijelom zaslužna upravo nefunkcionalna provedba mjera potpora zapošljavanja i samozapošljavanja. Da je u konačnici riječ o trendu koji se nastavlja i mimo smjene ravnateljstva, svjedoči i priopćenje kojim se HZZ oglasio u petak i koje kaže da je zbog ograničenih proračunskih sredstava privremeno obustavljeno zaprimanje i odobravanje zahtjeva za dio mjera za 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close