Hypo Pašaliću oprostio 107 milijuna kuna duga i spasio ga od stečaja

Autor: Saša Paparella , 18. veljača 2014. u 22:00
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Hypo Leasing prihvatio je prijedlog o smanjenju duga sa 254 na 147 mil. kn, zauzvrat će se uknjižiti na 250 nekretnina u Odranskoj zavrtnici i 15 vila u Istri.

Kapital konzalting, tvrtka u vlasništvu Ivića Pašalića, unatoč blokadi računa još od srpnja 2012. i obvezama od 257 milijuna kuna, neće završiti u stečaju.

 

20milijuna

eura kredita dobio je Kapital-konzalting od Hypa za naselje O2

Rezultat je to predstečajne nagodbe sklopljene s Hypo Leasingom Kroatien, koji od Pašalića potražuje 254,4 milijuna kuna, Hypo je prihvatio plan financijskog i opetivnog restrukturiranja što ga je Pašalić predložio u srpnju 2013., kojim se odriče 40 posto svojih potraživanja, odnosno 107 milijuna kuna. Preostalih 147,6 milijuna kuna Pašalić će Hypu vratiti prepuštanjem svojih 250 neprodanih nekretnina, od toga 192 stana, sagrađenih u naselju O2 u Odranskoj zavrtnici pokraj Zagreba. Tamo je sagradio ukupno 340 stanova. Prodao ih je, dakle, manje od pola.  

Na proljeće zapošljava 
Hypo će se također uknjižiti na 15 vila s bazenima koje je Kapital-konzalting sagradio u istarskom Paradižu pokraj Vodnjana. Njih je prodano samo devet. U planu restrukturiranja, koji ima 130 stranica teksta jer nabraja sve te nekretnine, Pašalić je vrijednost imovine svoje tvrtke procijenio na 148,4 milijuna kuna, od čega se 121 milijun kuna odnosi na neprodane nekretnine u Odri, te još 23,9 milijuna kuna na vile u Paradižu. Upravo toliko je ponudio Hypu, što je i prihvaćeno.  "Kapital-konzalting ubuduće će se, čim dovršimo proces predstečajne nagodbe, baviti energetskom obnovom zgrada. Lagano krećemo iznova, a od proljeća planiramo nova zapošljavanja. Nagodba je bila svima u interesu, pa tako i Hypu, od kojeg smo dobili 20 milijuna eura kredita", rekao nam je Ivić Pašalić, kojeg smo pitali kakva je perspektiva tvrtke koja se spasila od stečaja, no morala se lišiti svoje imovine. 

 

192stana

u naselju O2 te 60- tak garaža i poslovnih prostora Pašalić daje Hypu

Peleti mu idu 
Tako će njegova tvrtka izaći iz stanogradnje, Hypu prepušta brigu o O2, koje se reklamiralo kao "niskoenergetsko naselje" i počinje se baviti energetskom obnovom kao novim izazovom. Kapital-konzalting imao je 2012. gubitak od 20,9 milijuna kuna, a samo u prva četiri mjeseca 2013. još 90,8 milijuna. Pašalić se u međuvremenu posvetio unosnijem biznisu s drvenim peletima: njegova tvrtka Mundus viridis bilježi po 25 milijuna kuna godišnjeg prihoda. 

Komentari (10)
Pogledajte sve


eh , ako si duzan 1000. 00 kn , onda si lopav i varalica .
A ako si duzan 1M onda si partner.
tko j ekada odgovarao za neke zesca dugovanja, svi su oni politicki povezani kroz koje kakva sponzorstva politickih stranaka , donacije.
pa nece valjda vladjuci rezati grane , ruke , koje ih hrane .
a VI ovce cudite se , samo , samo koliko jos imate VUNE za ŠIŠANJE.

KAda tako prozivas “ovce”, mozes li reci da li i ja spadam u njih ili imas neku drugu ekipu na koju si mislio … ovako mi ispadas ko neki pastir
🙁

eh , ako si duzan 1000. 00 kn , onda si lopav i varalica .
A ako si duzan 1M onda si partner.
tko j ekada odgovarao za neke zesca dugovanja, svi su oni politicki povezani kroz koje kakva sponzorstva politickih stranaka , donacije.
pa nece valjda vladjuci rezati grane , ruke , koje ih hrane .
a VI ovce cudite se , samo , samo koliko jos imate VUNE za ŠIŠANJE.

baš me zanima kako su odredili tržišnu cijenu stanova koji stoje neprodani dugi niz godina.

koja bi normalna tvrtka s normalnim dioničarima prihvatila takvu procjenu? nijedna, ali banke nisu normalne tvrtke, nisu niti tržišne tvrtke nego nekakvi konglomerati lihvarenja i političkog protežiranja.

s ovakvim nagodbama oni u stvari prikrivaju svoju nesposobnost u trenutku kada su kredit davali i nerealno procjenjivali cijenu nekretnina.

oni se nadaju čuvati status-kvo dok se marksisti iz sdp-a i hdz-a ne smisle neku državnu prisilu kojom bi nekoga natjerali da te stanove kupuje po cijenama koje je tržište odavno odbacilo.

ovo je čisto beščašće, ali beščašće koje podržava ne samo naša politika nego i austrijska politika, angela merkel i svi nesposobni europski političari koji svoju sudbinu vezuju za protežiranje banaka.

i merkel je završila iste partijske škole kao i milanović i karamarko, neokomunisti su presvukli zmijsku kožu, ali su ostali odani političkom intervencionizmu koji uništava ekonomiju.

Podsjetnik: mafijaska Hypo banka jos uvijek dobija unosne poslove od drzave. Dakle, nasa drzava posluje s mafijasima. Kako vam to zvuci?

New Report

Close