HUB zadovoljan dijelom presude u ‘slučaju Franak’

Autor: Poslovni.hr , 16. srpanj 2014. u 16:27
Zoran Bohacek, predsjednik Hrvatske udruge banaka. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon priopćenja iz Udruge Franak, oglasili su se i iz Hrvatske udruge banaka.

"Zadovoljni smo činjenicom da je Visoki trgovački sud RH potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz CHF u Hrvatskoj ugovarani prema zakonu, a sama valutna klauzula ugovorena kao jasna, lako uočljiva i razumljiva ugovorna odredba", stoji u priopćenju Hrvatske udruge banaka (HUB) koje je uslijedilo nakon današnje obavijesti iz Udruge Franak.

Podsjetimo, Udruga Franak je danas poslala priopćenje u kojem tvrde kako je Visoki trgovački sud donio odluku da su kamate u svim bankama, osim u Sberbanci, ništetne te je odbio i preinačio tužbeni zahtjev vezan za valutnu klauzulu CHF.

"Također, zadovoljni smo odlukom kojom se ukida prvostupanjska presuda u dijelu kojime je tuženim bankama bilo naloženo ponuditi potrošačima izmjenu ugovora na način se glavnica izrazi u kunama u iznosu koji je kunski bio isplaćen pri korištenju kredita i kreditna obveza obračuna uz fiksnu kamatnu stopu u postotku koji je vrijedio u vrijeme sklapanja pojedinog ugovora", kažu dalje iz HUB-a.

"U dijelu suđenja o valjanosti same ugovorne odredbe o uvjetima pod kojima se kamatna stopa koja je ugovorena kao promjenljiva može mijenjati, potrebno je određeno vrijeme da svaka tužena banka specifično prouči opsežno sudsko obrazloženje i razmotri mogućnosti podnošenja revizije Vrhovnom sudu RH", zaključuje se u priopćenju HUB-a.

Iz Hrvatske narodne banke su nam pak poručili da ne komentiraju sudske odluke.

Komentari (6)
Pogledajte sve

“Zadovoljni smo činjenicom da je Visoki trgovački sud RH potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz CHF u Hrvatskoj ugovarani prema zakonu…” – likuju predstavnici banaka!
Mislim da bankare treba biti sram, jer su dužnicima na razlici tečaja CHF uzeli neopravdano 39 % ekstra profita, a da ni jednom dužniku nisu kredit isplatili u CHF, već u kunama koja je ostala stabilna do danas!
Zamislimo da je ‘švicarac’ narastao umjesto na dosadašnji 39 % na 200 % ( što bi se i desilo da ga švicarska vlada nije zamrzla)? Bili onda Visoki trgovački sud RH rekao da je valutna klauzula zakonska i da dužnici moraju banci vratiti samo po tečaju 200 % više duga?
Zato je patriotska Mađarska Vlada naredila bankama da vrate taj ekstra profit dužnicima!



treba sačekati da ova antisocijalna vlast padne i dođe nova, narodna vlast koja će zaštiti građane po uzoru na mađarsku!!!!

Kakave veze ima aktualna vlast sa sudstvom?
[/quote]
Ima ,korumpirani i jedni i drugi


treba sačekati da ova antisocijalna vlast padne i dođe nova, narodna vlast koja će zaštiti građane po uzoru na mađarsku!!!!

Kakave veze ima aktualna vlast sa sudstvom?

treba sačekati da ova antisocijalna vlast padne i dođe nova, narodna vlast koja će zaštiti građane po uzoru na mađarsku!!!!

New Report

Close