HT-u, Podravci i Viru nagrade za najbolje odnose s ulagačima

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2012. u 10:14
Zagrebačka burza (PXL)

Nagrade su dodijeljene na konferenciji Zagrebačke burze koja je bila partner Poslovnom dnevniku u izboru najboljih.

Poslovni dnevnik dodijelio je po treći puta u Hrvatskoj nagrade domaćim kompanijama za najbolje odnose s ulagačima. Nagrade su dodijeljene u četvrtak na konferenciji Zagrebačke burze koja je bila partner Poslovnom dnevniku u izboru najboljih.

Titulu najbolje domaće kompanije u odnosu s ulagačima tako je ponio HT – Hrvatski telekom. Na drugom mjestu našla se Podravka, dok je na treće mjesto zasjela tvornica šećera Viro.

Laureate je Poslovni dnevnik odabrao među 35 kompanije čije su dionice uvrštene na Službeno tržište Zagrebačke burze, kao i među najlikvidnijima s Redovitog tržišta Zagrebačke burze i svih koje ulaze u izračun indeksa CROBEX10. Dakle, između tvrtki koje su pristale na strože zahtjeve o transparentnosti svoga poslovanja, ali i onima koje su se više nalaze u fokusu investitora.

Konačna rang lista na temelju koje su proglašeni najbolji napravljena je temeljem podataka sa Zagrebačke burze o poštivanju pravila objavljivanja redovitih i izvanrednih informacija vezanih uz poslovanje, te temeljem ankete koju je Poslovni dnevnik proveo među domaćim ulagačima. Anketirali smo investicijska društva, banke, društva za upravljanje fondovima kao i osiguravajuće kuće.

U izboru svaka je kompanija mogla osvojiti maksimalno 300 bodova, od čega do 100 na temelju poštivanja pravila Burze te do 200 ovisno o tome koliko su ulagači u anketi iskazali zadovoljstvo odnosima pojedine kompanije prema njima. HT – Hrvatski telekom u konačnici je osvojio  287 bodova, Podravka  260 , a Viro 254   boda. U prvom izboru 2010. nagradu je također osvojio HT, a prošle godine pobjednik je bio Ericsson Nikola Tesla.

Poslovni dnevnik je u partnerstvu sa Zagrebačkom burzom dodjelu nagrada odlučio organizirati kako bi se odnosi s ulagačima više stavili u fokus kako javnosti tako i samih domaćih kompanija. Transparentnost na tržištu kapitala neizostavna je karika pri odabiru ulaganja za malene kao i velike investitore. Svjesni smo da je ovoj problematici u Hrvatskoj posvećeno premalo pažnje pa nam je namjera dodjelom nagrade skrenuti pozornost menadžera kompanija čije su dionice izlistane na organiziranom tržištu na potrebu da potencijalnim dioničarima omoguće realan uvid u poslovanje kako bi uspješnije odredili moguće rizike pri kupnji vrijednosnih papira. 

Komentirajte prvi

New Report

Close