HT prvi u Deutsche Telekom grupi komercijalizirao TeraStream mrežu

Autor: Bernard Ivezić , 25. ožujak 2018. u 12:00
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Usluga interneta nove generacije preko optičke mreže prvo će biti dostupna građanima.

Hrvatski telekom prvi je operater u Hrvatskoj koji je ponudio internet brzine 1 Gbit/s, i to u downloadu i uploadu. Dva najveća telekoma u posljednje vrijeme sve se aktivnije natječu u brzinama i ponudi interneta, a HT je u četvrtak tu ljestvicu podigao još više. Po gotovo istoj cijeni kao za klasične pakete na optici sada nudi dvostruko veću brzinu tzv. interneta nove generacije preko optičke mreže

Boris Drilo, član Uprave HT-a za tehniku, kaže da je gigabitna brzina surfanja zasad dostupna za 20 tisuća kućanstava. Pokrivaju dio Zagreba, Splita i Karlovca. No, ističe da je plan u to uključiti što više od 374 tisuće kućanstava koje pokrivaju s vlastitom optičkom mrežom.

“HT je lani investirao 1,7 milijardi kuna. Slično ćemo uložiti i ove godine te radimo 70 posto investicija u telekom industriji u Hrvatskoj. Zato je ovo početak gdje u startu nudimo brzine od 500 Mbit/s i 1 Gbit/s, a u budućnosti će to biti veće brzine od 2, 3 i više gigabita po sekundi te ćemo pokrivati i veće područje”, kaže Drilo.

Dodaje da prvo izlaze s ponudom prema građanima. Za tvrtke, dodaje, tehnički nema prepreke da im se ponudi ista usluga, ali da je takva ponuda tek u pripremi. Detalje o zasad nismo dobili. Drilo naglašava da s novim brzinama mogu ponuditi i neke nove usluge. HT-u je plan prijeći na 4K prijenos i ponudu sadržaja. S internetom nove generacije preko optičke mreže prvo će korisnicima pustiti u 4K rezoluciji Fashion TV program, a nakon toga Formulu 1 i hrvatske nogometne utakmice. U planu je i prebacivanje Pickboxa, regionalnog konkurenta Netflixu za kojeg u HT-u tvrde da ima više korisnika u regiji od tog američkog konkurenta, na 4K. Nova usluga se temelji na potpuno novoj mrežnoj arhitekturi. HT je šest godina od početka testiranja komercijalizirao TeraStream. Riječ je o mreži koja ne samo da omogućuje gigabitne te u budućnosti terabitne brzine, već i telekomu smanjuje troškove održavanja za trećinu. TeraStream ima 70 posto mrežnih uređaja manje.

“Ovo je najjednostavnija i najbrža mreža koja postoji”, kaže Drilo.

Tanja Goja, voditeljica projekta TeraStream naglasila je da je HT prvi u grupi Deutsche telekoma koji je komercijalizirao tu mrežu. Sastoji se od optike, podatkovnih centara i druge opreme te da je spremna za najzahtjevnije usluge poput VR-a i holograma. “Ovo je prva IPv6 mreža što znači da će korisnici dobiti po nekoliko IPv6 adresa koje mogu dodijeliti svojim pametnim uređajima”, zaključuje Goja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close