Hrvatski pištolj HS se probio u Tunis, izvoz vojne opreme udvostručen

Autor: Davor Ivanković/VL , 17. prosinac 2014. u 13:50
Tuniška varijanta HS 2000 s dodatnom mehaničkom kočnicom

Izvoz hrvatske obrambene industrije u posljednje tri godine skočio sa 63 na 190 milijuna američkih dolara.

Prije nekoliko su dana u državnoj agenciji Alan mogli otvoriti šampanjac, jer je realiziran još jedan izvozni posao.

Razlog za slavlje nije bila količina izvezenih pištolja poznatog karlovačkog proizvođača HS Produkta – 1000 komada s pripadajućom opremom za potrebe policije i vojske Tunisa, vrijednih oko 3,5 milijuna kuna, jer HS Produkt je od 2000. izvezao nekoliko milijuna pištolja – nego činjenica da je hrvatska vojna industrija stekla još jednog kupca, a uspjela je na natječaju izgurati konkurente, austijski "Glock" i švicarski "SIG".Kako kaže direktor Alana Ivica Nekić, "da bi zaključio jedan posao, trebaš odraditi stotinjak sastanaka, prezentacija, no kada se jednom 'otvori', posao će krenuti". Tako će biti i u slučaju Tunižana, koji su u Hrvatskoj proveli 6 dana, preuzeli oružje i predbilježili se za kupnju novih količina pištolja, kao i hrvatskih jurišnih VHS pušaka, koje također proizvode Karlovčani.

Zanimljivost je da su Tunižani imali posebni zahtjev, ugradnju dodatne mehaničke kočnice na pištolju, te je tako nastala i "tuniška varijanta HS 2000". Ova priča dobro simbolizira stanje u hrvatskoj vojnoj industriji, koja postaje sve značajniji izvoznik. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, a iz izvora Državnog zavoda za statistiku, u 2011. izvezeno je oružja i vojne opreme u vrijednosti 62,7 milijuna američkih dolara, u 2012. za 90,3 milijuna, a u 2013. izvoz je skočio na 141.7 milijuna dolara. Međutin, to su nepotpuni podaci. U agenciji Alan procijenjuju da je ukupni izvoz oružja i vojne opreme u 2013. iznosio oko 190 milijuna dolara. Lavoski dio izvoza odnosi se na HS Produkt i proizvođača kaciga "Šestan-Busch". Slijedi zagrebački "DOK-ING", jednako svjetski poznati proizvođač robotskih strojeva za razminiranje i gašenje požara, pa nekoliko brodograđevnih tvrtki koje izvoze patrolne čamce za policije i obalne straže u nekoliko država.
 

U brodogradilištu Viktor Lenac, tako provode remont i preinake elektro-energetskog kompleksa zapovjednog broda 6. flote Američke ratne mornarice USS Mount Whitney, što je posao vrijedan preko 20 milijuna dolara. Izvoznici su i proizvođači vojnih uniformi i opreme (KROKO), te proizvođači obuće INKOP, Borovo, Jelen… Željko Pavlin, direktor karlovačkog HS Produkta kaže da će u 2014. ostvariti približno iste financijske rezultate kao i prošle godine, kada su izvezli pištolja i pušaka za više od 100 milijuna dolara. Američko tržište pada, no kreće posao s puškama, koje je puno teže prodavati od pištolja koji su u SAD-u u slobodnoj prodaji. Puške se, naprotiv, mogu prodati samo državama.

Ove godine iz HS-a su otišle nove količine pištolja (20.000) i pušaka u Irak, posebno na sjever, u Kurdistan. Uvjeti za izvozni proboj HS Produkta, ali i drugih tvrtki, nastali su kada je MORH, posebno u mandatu Ante Kotromanovića, potpisao ugovore o nabavi i time dao proizvođaču ono najvažnije – referencu i prigodu za testiranje proizvoda. U HV-u već raspolažu s oko 6000 VHS-1 pušaka, a dovršavaju se ispitivanja i na poboljšanoj VHS-2 pušci. Slično se dogodilo i pulskom Tehnomontu, koji je, nakon što je proizveo dva velika patrolna čamca za potrebe hrvatske policije, dobio i posao za obalnu stražu Gibraltara. Inače, Hrvatska povremeno izveze i tzv. neperspektivno oružje, a riječ je o naoružanju korištenom tijekom Domovinskog rata.

Prema neslužbenim podacima, u 2012. je izvezeno 15.000 kalašnjikova (AK-47), koji su, uglavnom otišli u neke afričke i arapske države, u dogovoru s partnerima u NATO-u. Taj posao vrijedio je oko milijun i pol dolara, a kasnije je RH te puške slala i u vidu vojne pomoći, pa "izvoz" nije niti naplaćivala (u Mali, ili Kurdima). Hrvatska je izvezla svoje oružje i vojnu opremu u 40-ak država svijeta, a popis je zanimljiv; Izrael, Uganda, Češka, Kazahstan, BiH, Njemačka, Poljska, Egipat, Portugal, Slovačka, Slovenija, Rusija, Malta, Italija, Grčka, Kuvajt, Mađarska, Latvija, Kosovo, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Čile, Nigerija, Ukrajina, Oman, Irak, Filipini, Makedonija, Austrija, Tajland, Nizozemska, Australija, Angola, Kolumbija, Nikaragva, Šri Lanka, Švedska i Srbija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close