Hrvatskoj zbog pušenja prijeti kazna EK-a

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2016. u 09:26
Foto:Thinkstock

Osim Hrvatske, stroža europska pravila za pušače još nisu prihvatile Španjolska, Slovenija, Cipar, Luksemburg, Rumunjska.

Hrvatska bi mogla snositi znatne troškove zbog neprovođenja zakona o pušenju jer smo dobili upozorenje Europske komisije zbog nepoštivanja rokova, koji su istekli u svibnju.

Gotovo pola godine od isteka roka Hrvatska je među rijetkim europskim zemljama u kojima je zakon daleko od stupanja na snagu. Europski rokovi za nova pravila iscurili su 20. svibnja, no hrvatski je zakon – zapeo.

"Mi smo krajem petog mjeseca trebali zakon donijeti, svi preduvjeti da Hrvatska dobije neki stupanj opomene ili kazne su zadovoljeni I sad čekamo što će Komisija odlučiti", rekla je Biljana Borzan, zastupnica u EU parlamentu.

Prvo europsko upozorenje u Hrvatsku stiglo je u srpnju. "Zaustavljen je prvenstveno jer su proizvođači tražili iz tehnoloških razloga da se sami trebaju prilagoditi, tražili su odgodu", rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva. "Packu smo dobili, ali ja mislim da ćemo mi vrlo brzo krenuti u proceduru'', dodaje Kujudžić za Novu TV.

Osim Hrvatske, stroža europska pravila za pušače još nisu prihvatile Španjolska, Slovenija, Cipar, Luksemburg, Rumunjska.

Susjedni Slovenci odgodu su tražili kako bi zakon dodatno postrožili. Žele da sve kutije izgledaju jednako neprivlačno, bez obzira na proizvođača. Mijenjaju i cijenu.

"Trenutno razmišljamo o poskupljenju od 50 centi. Ali čak i oko toga smo spremni razgovarati", rekla je Mojca Gobec iz slovenskog ministarstva zdravlja.

Cilj u svim europskim zemljama mora biti jednak – smanjenje pušenja,pogotovo kod mladih osoba.

Komentirajte prvi

New Report

Close