Hrvatskim znanstvenicima s PMF-a 14 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. studeni 2012. u 14:41
PXL

Hrvatski znanstvenici s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) i tvrtke Genos u iduće četiri godine dobivat će od Europske komisije 14 miljuna kuna za realizaciju projekta IBD-BIOM za istraživanje upalnih bolesti crijeva.

Hrvatski znanstvenici s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) i tvrtke Genos u iduće četiri godine dobivat će od Europske komisije 14 miljuna kuna za realizaciju projekta IBD-BIOM za istraživanje upalnih bolesti crijeva.

Projekt IBD-BIOM usmjeren je razvoju novih dijagnostičkih metoda koje će omogućiti osobni pristup bolesniku i osigurati najučinkovitije liječenje prilagođeno pojedincu.

Europska komisija odobrila je znanstveni projekt konzorciju koji čine znanstvenici iz šest europskih država (Velika Britanija, Francuska, Italija, Nizozemska, Njemačka i Hrvatska) te SAD-a u iznosu od 55 milijuna kuna. Od tog iznosa hrvatski znanstvenici iz tvrtke Genos i PMF-a dobivaju više od 14 miljuna kuna za razvoj personalizirane medicine.

Kako je istaknula voditeljica istraživačke skupine na PMF-u dr. Vlatka Zoldoš, dio zadatka njezine skupine unutar konzorcija je ispitati epigenetičke elemente koji su povezani s upalnom bolesti crijeva te tako pridonijeti razumijevanju patoloških procesa koji dovode do razvoja bolesti. Dodala je da je ovim projektom njezina skupina zapošljava dva nova doktoranda i jednog doktora znanosti.

Predsjednik uprave tvrtke Genos dr. Gordan Lauc istaknuo je da je IBD-BIOM četvrti projekt koji je Europska komisija odobrila za financiranje toj tvrtci dodavši da zahvaljujući eurospkim projektima u Genosu danas radi 14 mladih doktoranada i poslijedoktoranada.

"Genos je jedan od vodećih laboratorija za analizu glikozilacije u svijetu, a u ovom projektu povjerena nam je analiza 12 tisuća uzoraka pacijenata s upalnom bolesti crijeva koje su prikupili kolege iz Škotske, Italije i Kalifornije", rekao je Lauc dodavši da je ulaganje u znanje i inovacije put izlaska iz gospodarske krize.

Odobrenje projekta hrvatskim znanstvenicima pozdravio je i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren rekavši da je upoznat s uspjesima hrvatskih znanstvenika čiji rad će ulaskom Hrvatske u EU dati dodatni pečat znanosti.

U ime PMF-a okupljenima se obratio dekan dr. Amir Hamzić istaknuvši da je ovaj projekt značajan za fakultet te izrazio nadu da će sličnih biti i ubuduće jer, rekao je, imamo ljude i kapacitete.

Na natječaj Europske komisije za istraživačke projekte iz područja medicine u 2012. godini javila su se 1173 istraživačka konzorcija iz svih europskih država, SAD-a i Izraela, a za financiranje je odobreno 10 posto projekata među kojima je i onaj hrvatskih znanstvenika.

Tvrtka Genos za vještačenje i analize prvi je privatni forenzički DNA laboratorij u ovom dijelu Europe koji provodi sve oblike analize DNA, a surađuje s vodećim forenzičkim laboratorijem u SAD-u, The Bode Technology Group.

Komentirajte prvi

New Report

Close