Hrvatski poduzetnici ciljaju na poslove u Češkoj

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 29. ožujak 2017. u 14:22
I Kamgrad želi projekte u Češkoj/D. Jaramaz/PIXSELL

Česima, čija je zemlja uz hrvatsku pomoć počela provoditi fiskalizaciju, u HGK se predstavlja 50-ak naših tvrtka.

Nakon uspješnog Švedsko-hrvatskog gospodarskog foruma prošli tjedan na kojem su dogovoreni i konkretni poslovi, danas je Hrvatska gospodarska komora domaćin češke delegacije i desetak gospodarstvenika koji će razgovarati s pedesetak predstavnika hrvatskih tvrtki.

U Švedskoj je Tehnika potpisala novi ugovor s tvrtkom Tuve Bygg u vrijednosti od 15 milijuna kuna za građevinske radove, a TŽV Gredelj je ovaj tjedan u  Švedskoj pustio na probnu vožnju vlak, nakon čega bi trebali potpisati ugovor za 50 vlakova, jedan vrijedi pet milijuna eura. Među domaćim tvrtkama Česima se predstavljaju i IGH, Ericsson Nikola Tesla, Kamgrad, Hidroelektra niskogradnja, Dalekovod proizvodnja…

Češka u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa svijetom ostvaruje suficit, pri čemu je u 2016. izvezla roba za 147,01 i uvezla za 129,01 milijardi eura. Izvoz iz Hrvatske u Češku u 2016. bio je 177,4 milijuna eura i na godišnjoj razini povećan je za 18,35%, dok je uvoz iz Češke u RH iznosio 413,4 milijuna eura i u odnosu na 2015. povećan je za 6,11%. Češka, koja je lani Hrvatskoj dala 700.000 turista i  4,8 milijuna noćenja, u prosincu je započela s fiskalizacijom u uslužnom sektoru, a od travnja će primijeniti i na ostale.

Prva faza prošla je uz izdašnu hrvatsku pomoć. O tome svjedoči i pismo zahvale češkog ministra financija našem Zdravku Mariću, te ističe doprinos 'posrednika' Zdeneka Honeka, vlasnika češkog turoeperatora Vitkovice tours koji živi u Hrvatskoj, te Ive Jelavića iz Poreznog ureda u Makarskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close