Hrvatske šume kupuju bespilotne letjelice

Kupuju se dva drona vrijedna 266.000 kuna/D. Javorović/PIXSELL Kupuju se dva drona vrijedna 266.000 kuna/D. Javorović/PIXSELL

Državna tvrtka želi poboljšati nadzor i sigurnost šuma korištenjem novih tehnologija.

Hrvatske šume nabavljaju dva drona. Osim za nadzor terena i bržu reakciju u prevenciji šteta od poplava i požara, insekata i ljudi bespilotne letjelice omogućile bi i praćenje stanja biomase i uređivanja šuma.

Državna tvrtka lani je kroz EU-projekt Red Faith upoznala mogućnosti koje u obnovi šuma mogu imati zračne videotehnologije, a sada nabavlja dvije letjelice - bespilotni zrakoplov avionskog tipa "Fixed Wing", procijenjene vrijednosti 74 tisuće kuna bez PDV-a, te bespilotni zrakoplov multikopterskog tipa "Move Wing" vrijedan 192 tisuće bez PDV-a.

"Fixed Wing" operativne je mase 25 kilograma, s multispektralnom i RGB kamerom, trajnošću baterija od najmanje 50 minuta, brzinom od najmanje 100 kilometara na sat, operativnim dometom od 2 kilometra i letom na visini 300 metara.

"Move Wing" s četiri rotora i autonomijom leta od najmanje 20 minuta ima i ugrađeni autopilot za automatsku navigaciju, sigurnosni padobran, brzinu leta preko 50 kilometara na sat i visinu leta od 150 metara.

Ponude se prikuplja do 23. kolovoza, a Hrvatske šume ugovor predviđaju zaključiti u rujnu uz brzu isporuku, kroz 15 dana. Dronove će se, pak, isporučiti Upravi šuma Podružnice Osijek. 

Komentari (2)
 • Kirin
  Kirin 19:35 7.8.2018.

  Ima se od reketa, a ni provizija vjerojatno nije loša

 • miami
  miami 16:26 7.8.2018.

  ………….nesposobni su održavati šume, saditi nova drveća, čistiti šume od nametnika….
  nesposobni ……… igrati će se igračkama……….

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!