Hrvatska vina kreću u osvajanje japanskog tržišta

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2016. u 11:48
Foto: Belje

Japansko tržište je izuzetno zahtjevno, ali perspektive su ogromne, jer je riječ o tržištu s gotovo 130 milijuna stanovnika.

Četiri hrvatske vinarije – Vina Belje, PP Orahovica, Kraljevski vinogradi i Zlatan Otok – predstavile su se sredinom veljače na Supermarket Trade Showu, najvećem sajmu trgovine u Japanu. Japanski kupci su tijekom svakodnevnih vođenih kušanja na sajmu odlično ocijenili sva predstavljena hrvatska vina, pa je distributer Fuji Trading najavio značajno povećanje uvoza hrvatskih vina i dolazak japanskih kupaca u obilazak hrvatskih vinarija tijekom rujna.

Na japanskom tržištu godišnje se popije oko 364 milijuna litara vina, a u uvozu dominiraju vina iz Europe što daje odlične šanse za uspjeh i hrvatskim vinima. Zajedničkom nastupu hrvatskih vinara na Supermarket Trade Showu prethodio je izvoz vina u Japan koji je uspješno započeo prošle godine.

„Hrvatska vina u Japanu su još uvijek slabo poznata i uvoze se u malim količinama. Reakcije kupaca su, međutim, jako pozitivne, zbog čega planiramo izlazak na sve važnije izložbe i sajmove vina u Japanu, kao i samostalna kušanja hrvatskih vina tri do četiri puta godišnje“, najavio je Tsuneharu Hiyoshi, direktor Fuji Tradinga.

„Vina Belje u Japan izvoze graševinu, najznačajniju hrvatsku vinsku sortu, koja se svojom svježinom i autentičnošću pokazala odličnim izborom vina uz japansku kuhinju. Na ovako zahtjevnom tržištu važno je imati odličan omjer cijene i kvalitete, a naša graševina je odabrana kao takvo vino čemu svjedoči njen kontinuirani izvoz i ponuda vina u odabranim trgovačkim centrima i restoranima u Japanu”, istaknula je Ljiljana Vajda-Mlinaček, izvršna direktorica Sektora marketinga i turizma Belja.

„Posebno me raduje da je Frankovka PP Orahovica odabrana kao najbolji izbor od strane jednog od najznačajnijih uvoznika vina u Japanu. Udvostručenje naručenih količina u odnosu na prethodnu godinu izvoza pokazuje da je Frankovka PP Orahovica našla svoje mjesto na tržištu Japana te da možemo očekivati i daljnji rast potražnje“ naglasio je Josip Tokić iz PP Orahovice.

„Kraljevski vinogradi su predstavili pošip, plavac mali i crljenak kao najznačajnije dalmatinske vinske sorte. Naša vina imaju novi moderniji stil izražen u većoj voćnosti vina, manjim alkoholima i znatnijom svježinom što se posebno sljubljuje sa tradicionalnom japanskom hranom. Crljenak i Jadranska tuna posebno su predstavljeni kao idealan spoj i na Sushi, Tuna & wine Festivalu u Zadru, a sada već i u restoranima u Tokiu i Osaki „ ističe Zoran Pantalon direktor Kraljevski vinogradi iz Zadra.

Projekt promocije hrvatskih vina u Japanu financiran je iz Vinske omotnice, mjere Promidžba na tržištima trećih zemalja iz nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018., a osmislila su ga i prijavila Vina Belje, kojima je ovo peti odobreni projekt promocije vina na trećim tržištima.

Podršku projektu promocije hrvatskih vina dao je i veleposlanik Hrvatske u Japanu Dražen Hrastić koji je tijekom predstavljanja hrvatskih vina predstavio i turističke i gospodarske potencijale Hrvatske za japanske turiste i gospodarstvenike. Posebnu podršku promociji hrvatskih vina dali su i počasni konzuli Hiroshi Ojima iz Osake i Koichi Takakura s Okinawe.

Komentirajte prvi

New Report

Close