Hrvatska, Slovenija i Italija moraju surađivati

Autor: Darko Bičak , 02. listopad 2017. u 22:00
Foto: Fotolia

Međunarodni eksperti na konferenciji u Splitu istaknuli važnost sprečavanja onečišćenja.

Jadranske luke bilježe godišnje oko 7500 uplovljavanja i isplovljavanja brodova te prijevoz 75 milijuna tona opasnih i štetnih tvari zbog čega je uložiti dodatne napore u zaštitu okoliša, rečeno je jučer na međunarodnoj konferenciji “Adriatic 2017 – Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s brodova” koja se u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture do petka održava u Splitu. Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica u tom Ministarstvu, istaknula je da kako je iznimno važno razvijati preventivne sposobnosti u sprječavanju onečišćenja mora s obzirom na to da se samo u hrvatskim morskim lukama godišnje pretovari oko 11,5 milijuna tona opasnog tereta.

“Osim toga godišnje Jadranom plovi oko 180.000 brodica i jahti. Sve te brojke pozivaju na oprez i nužnost razvijanja preventivnih mjera i učinkovitu reakciju u slučaju onečišćenja”, kazala je Mrakovčić-Kostelac.

Na petodnevnoj konferenciji Raspravljat će se o izazovima u suzbijanju onečišćenja i razmijeniti iskustva na razini Europske unije, Baltika, Sredozemlja, kao i na nacionalnoj i regionalnoj razini, sagledat će se pitanja zašite mora i iz perspektive brodarske industrije i luka i razgovarat će se o tehničkim i operativnim rješenjima u suzbijanju onečišćenja mora. Predstavnik Regionalnog centra za intervencije u slučaju onečišćenja Sredozemnog mora (REMPEC), Malek Smaoui, je naglasio kako je zbog porasta turizma potrebna veća suradnja zemalja ne Mediteranu radi prevencije onečišćenja mora.

“Hrvatska, Slovenija i Italija trebaju što bolje surađivati u zaštiti Jadrana od onečišćenja”, kazao je Smaoui.

Komentirajte prvi

New Report

Close